AMERIKA OGORČENA ZBOG UBISTVA HUMANITARACA U GAZI: SAD pozivaju Izrael na istragu i kaznu za počinioce

Kako se navodi, ova tragedija je ojačala zabrinutost o potencijalnoj vojnoj operaciji Izraela u Rafi, ali i da je otežala dostavljanje hrane u zonu humanitarne pomoći.

  • Svijet

  • 04. Apr. 2024  

  • 2

Ministar odbrane SAD Lyod Austin izrazio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim kolegom Joavom Galanom ogorčenost zbog izraelskog ubistva sedam humanitarnih radnika u Gazi i pozvao na odgovornost za počinioce, saopštio je Pentagon, prenosi Tanjug.

Ostin je naglasio da su odmah potrebni konkretni koraci ka zaštiti humanitarnih radnika i palestinskih civila u Gazi i pozvao Galana da sprovede „brzu i transparentnu istragu i da podeli zaključke istrage“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, ova tragedija je ojačala zabrinutost o potencijalnoj vojnoj operaciji Izraela u Rafi, ali i da je otežala dostavljanje hrane u zonu humanitarne pomoći.

Ostin je istakao da je neophodno brzo povećanje humanitarne pomoći na svim prelazima u narednim danima, naročito na sjeveru Gaze gde postoji rizik od gladi.

Ubijeni radnici su pripadali humanitarnoj organizaciji Svetske centralne kuhinje koja je bila aktivna u Gazi od oktobra, ali će nakon ubistava osoblja suspendovati dalje aktivnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...