PA, ONDA, TESTIRAJTE: Potrebna su vam samo dva prsta i 20 sekundi da biste znali je li čokolada koju jedete prava

Da li je čokolada kvalitetna znat ćete i prilikom lomljenja, jer kod kvalitetnog slatkiša čut će se glasan zvuk, dok će se ona druga početi mrviti.

  • Gastro

  • 04. Apr. 2024  04. Apr. 2024

  • 0

Čokolada je mnogima najomiljeniji slatkiš. No na tržištu je ogroman broj raznih varijanti i marki ovog slatkiša. Neke čokolade su prave, ali je veliki broj i onih koje nisu. Kako onda znate - konzumirate li pravu ili lažnu čokoladu?

Postoje razni trikovi pomoću kojih možete saznati je li čokolada koju ste kupili kvalitetna ili nije. To ovisi o načinu na koji se lomi, kao i o zvuku koji proizvodi, piše Danas.hr. Prilikom lomljenja kvalitetne čokolade čut će se glasan zvuk, dok će se nekvalitetna čokolada početi mrviti. Obratite pažnju i na brzinu topljenja čokolade.

Čokolade s većim postotkom kakao maslaca tope se među prstima jer kakao maslac ima nisku temperaturu topljenja.

Dobra čokolada se ne topi odmah. Ako je čokolada prava, ne smije vam se topiti u rukama prvih dvadesetak sekundi, a ima još jedna zanimljiva stvar: pokušajte začepiti nos i pojesti čokoladu.

Kada vam se počne topiti u ustima, sklonite prste s nosa i osjetit ćete intenzivniji okus čokolade.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...