LJUBAV IZ INTERESA "LAKTAŠENKA" I "VIKTATORA": Mađarski euri RS-u ne mogu biti kvalitetna alternativa novcu iz Evropske unije s koliko god da ordena Dodik zakiti Viktora Orbana

Orban je političar kakav bi želio biti i Milorad Dodik, no zasad Dodik Orbana uspijeva kopirati samo u dužini ostanka na vlasti.

  • Politika

  • 04. Apr. 2024  04. Apr. 2024

Mađarski premijer Viktor Orban danas dolazi u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a plan je da prvo posjeti Sarajevo, a onda i Banja Luku. Tokom boravka u Sarajevo Orban bi se trebao sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. Već navečer Orban bi trebao otići u Banja Luku gdje će ga s odlikovanjem u ruci dočekati Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. U Orbanovom pratnji bi trebala biti i delegacija privrednika Mađarske. Dodik će, prema protokolu, Orbanu u petak navečer uručiti Orden RS-a na ogrlici koji se dodjeljuje povodom neustavnog "Dana RS" 9. januara.

"Slobodna Bosna" povodom još jedne Orbanove posjete BiH podsjeća da je "ljubav iz interesa" između Dodika i Orbana koja se ne ogleda samo u načinu vođenja politike ojačana u decembru prošle godine kada je premijer bh. entiteta RS Radovan Višković u Budimpešti s mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom dogovorio da će kompanije iz Mađarske preuzeti i nastaviti realizaciju tri projekta koje je prošle godine napustila njemačka banka KfW "zbog secesionističke politike Milorada Dodika" u vrijednosti od oko 105 miliona eura.

Nakon prošlogodišnjeg sastanka u Budimpešti rečeno je da će kompanije iz Mađarske preuzeti i nastaviti rad na projektima vjetroelektrane „Hrgud“, rehabilitaciji Hidrocentrale Trebišnjica i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci. No, nijedan od ovih projekata ni četiri mjeseca nakon Viškovićeve posjete Budimpešti još nije zaživio jer njemački projekti, iako napušteni, još nisu istekli, a Dodiku gori pod nogama da što oni što prije započnu.

OBOJICI DRAGA VLAST

Orban je političar kakav bi želio biti i Milorad Dodik, no zasad Dodik Orbana uspijeva kopirati samo u dužini ostanka na vlasti.

"Viktor Orban je političar koji spada u kategoriju suverenista, odnosno onih koji rade u korist svojih građana“, kaže na početku razgovora za "Slobodnu Bosnu" poslovni savjetnik-konsultant iz Banja Luke Zoran Pavlović.

"Mađarska je prije Orbana bila isključivo poljoprivredna zemlja. Njegovim dolaskom na vlast shvaćeno da nametanje ponašanja od strane Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nije od interesa za mađarski narod. S toga je Orban podigao stopu PDV-a na 27 posto, a prilive koje je po tom osnovu ostvario je iskoristio da isplati obaveze prema Svjetskoj banci makar su ti krediti bili jeftini. Okrenuo se samostalnom razvoju zemlje što je na neki način donijelo dobre rezultate jer je stopa nezaposlenosti značajno pala. Kada je shvatio da nema dovoljno radne snage uveo je kategoriju kredita za mlade majke.

Zoran Pavlović

Kredit je iznosio 30.000 eura i vraćao se kao i svaki drugi kredit, ali se za svako novorođeno dijete umanjivao za 10.000 eura jer je time htio doprinijeti populacionoj politici i rađanju djece. Time je želio pokazati da radi u interesu svoje zemlje i svojih građana. U tom kontekstu se pojavio Dodik koji je s Mađarskom napravio aranžman za nabavku poljoprivredne opreme mađarske proizvodnje koja bi bila subvencionisana s 25 posto. Ne znam u kojoj mjeri je ovaj aranžman uspio, ali i najbolja ideja bez finansijske podrške nije održiva", kaže Pavlović.

PROPALI PROJEKTI

Dodik i Orban su se dodatno zbližili nakon što je njemačka banka KfW zamrznula svoje projekte u RS.

"Njemačka je to uradila na način ne da raskine ugovore, nego da oni ne budu realizovani u roku, odnosno, da se sačeka da ugovori isteknu i to je sad negdje u maju. Sada bi te projekte trebalo da realizuje Mađarska. Interes Mađarske je i u tome što želi da razvija vlastitu industriju. Imaju i ekonomske razvojne projekte koji bi se mogli realizovati i u BiH", kaže Pavlović.

Osim po načinu vladanja Dodiku i Orbanu je zajednička i bliskost s Vladimirom Putinom, te nijedan ni drugi ne dijele stavove EU i SAD-a o ratu u Ukrajini. Obojica, također, podržavaju Donalda Trumpa i obojica vole vlast i da na njoj ostanu što duže mogu. Zbog sličnosti u načinu vladanja Dodik se u BiH okitio nadimkom Laktašenko koji je izveden iz prezimena Aleksandra Lukašenka, višedecenijskog predsjednika Bjelorusije i Putinovog najvećeg saveznika, dok je Orbana tamošnja opozicija "počastila" nadimkom Viktator. Iako im je ideja o ekonomskoj saradnji na tri projekta možda i održiva teško da će Dodik saradnjom s Mađarskom moći zamijeniti njemačke i druge evropske projekte koje je zbog svoje secesionističke politike uskratio građanima bh. entiteta Republika Srpska.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

trenutak ...