NE BACAJTE KORU OD NARANDŽE: U kombinaciji s ovim začinom napravite eliksir zdravlja

Generacijama se koristi za ublažavanje probavnih i respiratornih tegoba, pa čak i za ublažavanje zubobolje

  • Gastro

  • 05. Apr. 2024  

  • 0

Naranča nabodena klinčićima tradicionalan je božićni ukras, no mnogi ne znaju da od ta dva sastojka mogu napraviti moćan eliksir koji blagotvorno djeluje na zdravlje.

Narančina kora, bogata eteričnim uljima i flavonoidima, može se pohvaliti bezbrojnim zdravstvenim prednostima. Od pomoći probavi do jačanja imuniteta, ovaj skromni sastojak ima snažan učinak.

U kombinaciji s klinčićima koji su bogati antioksidansima i imaju protuupalna svojstva, eliksir od ta dva sastojka postaje moćan pomoćni lijek za razne bolesti. Generacijama se koristi za ublažavanje probavnih i respiratornih tegoba, pa čak i za ublažavanje zubobolje.

Evo kako napraviti eliksir od narančine kore i klinčića.

Za to su vam potrebni kore dvije naranče, pet cijelih klinčića i jedna šalica (otprilike 250 mililitara) vode.

Dobro operite na naranče i skinite s njih svu prljavštinu. U malom loncu zakuhajte vodu, a kad zakipi dodajte očišćene kore naranče i klinčiće pa odmah smanjite vatru. Pustite da kuha na laganoj vatri oko 15 minuta. Nakon što je infuzija dosegla željenu jačinu, procijedite čaj u šalicu i spreman je za piće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...