DARKO CVJETIĆ ZAVRŠIO TRILOGIJU: Uskoro čitajte "Previše mi to. Osam djevojčica" , dva djela mu prevedena na poljski jezik

Ovom knjigom autor završava trilogiju – "Schindlerov lift", "Što na podu spavaš" i "Previše mi to. Osam devojčica."

  • Kultura

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 0

Izdavačka kuća Buybook objavile je da će uskoro izaći iz štampe nova knjiga bosanskohercegovačkog književnika Darka Cvjetića "Previše mi to. Osam djevojčica". 

Ovom knjigom autor završava trilogiju – "Schindlerov lift", "Što na podu spavaš" i "Previše mi to. Osam devojčica." 

Riječ je o nagrađivanim djelima koji su postali književni klasik u BiH. Za roman ''Schindlerov lift'' Cvjetić je nagrađen nagradama ''Kočićevo pero'' i ''Fric'', a roman "Što na podu spavaš" izrastao je u najnagrađivaniju predstavu u regiji u režiji Kokana Mladenovića. 

Cvjetić je uz najavu posljednjeg dijela trilogije najavio i kako će uskoro njegov čuveni roman "Schindlerov lift" biti objavljen na poljskom jeziku, u prijevodu Dorote Menzl Jovanke, potom "Snijeg je dobro pazio da ne padne", također na poljskom, u prijevodu Milosza Waligorskog. 

"Jedno meso, pjevano drukčijim vrištanjem, bilo na poljskom, hrvatskom, srpskom ili na hebrejskom, njemačkom, makedonskom ili italijanskom, slovenskom ili albanskom jeziku...", poručio je Cvjetić. 

Darko Cvijetić je rođen 11. januara 1968. godine u mjestu Ljubija Rudnik. Redatelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Od 2013. godine uređuje književni blog "Hypomnemata". Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča i romane. Cvijetić je jedini pjesnik koji je dva puta bio u finalu festivala Europski Pjesnik Slobode, 2020. i 2024. godine. U pozorištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona... Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca. Izučio je Vrtlarstvo kod majstora Ivana Obrenova.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...