NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Frapantan broj stradalih vozača traktora u Srbiji u posljednjih deset godina

"U poslednjih 10 godina samo na putevima Republike Srbije smrtno je stradalo preko 350 traktorista, dok je više od 2.000 povređeno", rekao je Koković.

  • Regija

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 1

Od 1. januara 2025. godine traktori proizvedeni nakon 1983. godine više neće moći da učestvuju u saobraćaju bez kabine ili zaštitnog rama. Agencija za bezbjednost saobraćaja je raspisala treći javni poziv za besplatnu dodjelu zaštitnih ramova za traktore u Srbiji, a prijave traju do 15. maja.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Mirko Koković rekao je za Tanjug da je cilj podjele besplatnih ramova zaštita vozača traktora prilikom prevrtanja, odnosno da se smanji broj stradanja vozača traktora.

"U Srbiji ima više od 400.000 traktora, a oko 150.000 je bez zaštitne kabine ili rama. Samo u 2022. godini poginuo je 81 vozač traktora u Srbiji, a prošle godine 59. Za dve godine ove akcije uspeli smo da smanjimo broj stradalih za 29. U poslednjih 10 godina samo na putevima Republike Srbije smrtno je stradalo preko 350 traktorista, dok je više od 2.000 povređeno", rekao je Koković.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije finansira cjelokupan iznos zaštitnog rama, a u tu svrhu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredijelilo je po 125 miliona dinara za 2022, 2023. i 2024. godinu.

Ističe da je do sada podijeljeno više od 7.000 zaštitnih ramova.

"Pozivamo sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 15. majem 2024. godine podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja. Zahtevi se podnose u zatvorenoj koverti na adresu: Bulevar Mihajla Pupina 2, 11070 Novi Beograd, sa naznakom 'Zahtev za subvencionisanu dodelu novog zaštitnog rama' ili putem elektronske adrese Agencije: ramovi@abs.gov.rs", rekao je Koković.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...