SJEDNITE I JEDITE U MIRU: Dobro prožvačite hranu, tijelo će vam biti zahvalno; To je prvi korak u probavi i pomaže želucu da...

Temeljito žvakanje hrane ima brojne koristi za probavni sistem i usnu šupljinu.

  • Zdravlje

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 0

U pauzi na poslu, dok trčite za djecom, u autu... mnogi od nas navikli su tako jesti svoje obroke. A onda se hrana više guta nego što se žvače i uživa u njoj. No, zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako je iznimno važno temeljito prožvakati svaki zalogaj.

Svaki zalogaj treba sažvakati što više puta, i do 30 ako je moguće, a kako biste si u tome pomogli, prvi korak je da sjednete i jedete u miru.

Žvakanje pomaže probavi

Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje proembavni sist i pomaže crijevima, prenosi Ordinacija.hr.

Žvakanje je prvi korak u probavi i pomaže želucu da preradi hranu razbijanjem većih čestica hrane na manje. Žvakanje također povećava proizvodnju sline tako da se može progutati bez iritacije jednjaka. Ako se hrana ne žvače pravilno, veće čestice ulaze u probavni trakt uzrokujući probavne probleme kao što su plinovi, nadutost, zatvor, glavobolje i smanjene razine energije.

Dok žvačete hranu, proizvodi se više probavnih enzima koji pomažu u daljnjoj razgradnji hrane kako bi se pomogla probava. Proces žvakanja također potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu, što dodatno pomaže probavi, reguliranjem pH da bi se povećala razina kiselosti što pomaže u razgradnji hrane.

Žvakanje povećava proizvodnju sline koja sadrži epitelni faktor rasta, polipeptid koji stimulira rast epitelnog tkiva. Temeljito žvakanje hrane povećava proizvodnju ovog EGF-a, hraneći crijeva.

Dobrobit za usnu šupljinu

Prilikom dužeg žvakanja tvrde hrane masirate desni, a to poboljšava cirkulaciju krvi i održava zdravlje desni.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se tako sastruže plak i izlučuje se više sline, koja pak štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.

Nutritivna vrijednost

Razbijanje hrane na manje čestice znači da je tijelu lakše apsorbirati veću količinu hranjivih tvari iz hrane. Također, dužim žvakanjem, duže će vam trebati da završite obrok.

Općenito je potrebno oko 20 minuta da mozak signalizira želucu da je pun. Dakle, ako jedete sporije, manja je vjerojatnost da ćete se prejedati.

Činjenica je i da ćete bolje osjetiti okus temeljito sažvakane hrane jer žlijezde u usnoj šupljini izlučuju više sline koja podmazuje naše okusne pupoljke, čineći okuse intenzivnijima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...