PANIKA U REDOVIMA AMERIČKIH DEMOKRATA: Je li Biden definitivno izgubio glasove američkih muslimana? 

Analitičari primjećuju da se američki predsjednik nalazi pod sve većim pritiskom brojnih muslimanskih organizacija da zaustavi ubistva i ublaži glad među nedužnim civilima u Gazi.

  • Svijet

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 1

Sjedinjene Američke Države uputile su u četvrtak najoštriji javni ukor Izraelu od početka agresije na Gazu, upozorivši da će američku politiku odrediti to hoće li Izrael poduzeti korake kako bi osigurao zaštitu palestinskih civila i humanitarnih radnika, izvještava Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Izrael mora hitno poduzeti mjere kako bi smanjio patnju civila, saopćila je Bijela kuća nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

U razgovoru koji je trajao manje od 30 minuta, Biden je rekao Netanyahuu da je trenutni prekid vatre u regiji ključan i pozvao Izrael da “bez odgađanja postigne dogovor” s Hamasom kako bi se izraelski taoci napokon vratili kući.

Analitičari primjećuju da se američki predsjednik nalazi pod sve većim pritiskom brojnih muslimanskih organizacija da zaustavi ubistva i ublaži glad među nedužnim civilima u Gazi.

Mnogi palestinski i arapski Amerikanci izrazavaju frustraciju zbog masivne podrške Bidenove administracije izraelskom ratu u Gazi.

Nedavno se na naslovnici magazina Arab American News, dvojezične sedmične publikacije iz Michigana, pojavila velika fotografija aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Drava Joea Bidena i oštra poruka: “Izgubio je naše glasove”, ispisana debelim crvenim slovima.

Dearborn u Michiganu dom je najveće arapsko-američke zajednice u SAD-u – više od 40 posto stanovništva grada. Georgia, Pennsylvania, Florida i Virginia su, također, dom velikim arapskim zajednicama.

Najmanje tri od tih država – Georgia, Michigan i Pennsylvania – u novembru će biti “bojno polje”, jer je tamo razlika u podršci demokratima i republikancima marginalna, pa bi i male promjene mogle utjecati na izborni ishod.

Arapski glasovi presudili su u tijesnoj utrci 2020. Biden je pretekao Trumpa za 154.000 glasova u Michiganu – za šta je najviše zaslužna arapsko-američka zajednica.

U Georgiji je Biden pobijedio za manje od 12.000 glasova, a u toj državi je više od 57.000 arapskih Amerikanaca.

Međutim, rastuće nezadovoljstvo u tim zajednicama znači da prvi put u 26 godina Demokratska stranka više nije izbor za mnoge arapske birače. Bidenov rejting među američkim Arapima pao je sa 59 posto 2020. na 17 posto 2023.

U SAD živi i oko 4,5 miliona američkih muslimana koji nisu arapskog porijekla. Većina je pakistanskog, indijskog porijekla i tukofonskog porijekla.

No, nearapske muslimanske zajednice koje su tradicionalno glasale za demokrate, također, gube povjerenje u Bidena.

Godine 2020. glasalo je oko milion muslimana, a njih 80 posto dalo je povjerenje Bidenu. Prema Vijeću za američko-islamske odnose (CAIR), oko dva miliona muslimana već je registrirano za glasanje na izborima 2024. godine.

Ovaj put, međutim, samo pet posto muslimanskih Amerikanaca kaže da će glasati za Bidena u novembru, prema anketi Emgagea, muslimanske grupe za građanski angažman.

Američki muslimani su koncentrirani u New Yorku, Kaliforniji, Illinoisu, New Jerseyu, Texasu, Floridi, Ohiju, Virginiji, Georgiji i Michiganu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...