VRHOVNI SUD CRNE GORE: Ukinuto rješenje o izručenju "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji

Na taj način uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), čime su ukinuta rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

  • Regija

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 0

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je rješenje o izručenju Južnoj Koreji osumnjičenog za malverzacije sa kriptovalutama Do Kvona i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje, javili su mediji u Podgorici, prenosi FoNet.

Na taj način uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), čime su ukinuta rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

Kako prenosi RTCG, Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je ranije Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

Apelacioni sud je 20. marta potvrdio rješenje Višeg suda o izručenju okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji, čiji je i državljanin. Do Kvona, međutim, traže i pravosudni organi SAD.

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara. Nakon višemjesečnog boravka u spuškom zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smješten u objekat Prihvatilišta za strance.

Iz VDT su objasnili ranije da se zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama, ako je povrijeđen zakon.

„Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlaštenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde“, navodi se u saopštenju.

Zahtev za zaštitu zakonitosti je, dodaje se, podignut i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u VDT.

To je, kako su pojasnili iz VDT, suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...