KRENITE ODMAH U GASTRO-AVANTURU: Recept za kadaif, orijentalni slatkiš fenomenalnog okusa trenutno je...

(...) među najtraženijima.

  • Gastro

  • 06. Apr. 2024  06. Apr. 2024

  • 0

Kadaif su zapravo tanki, vrlo kratki turski rezanci koji se prave od vode i brašna. Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, to je najpopularnija poslastica u Turskoj. .

Ko god je probao ovu poslasticu kaže da je okus fenomenalan i zato je tu originalni recept za tradicionalni turski kadaif.

Sastojci:

1 kg brašna

1 kg oraha

6 jaja

750 g šećera

250 ml ulja

250 g suhog grožđa

prstohvat soli

Priprema:

1. Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosijano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte šest jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto sa što manje vode. Od tijesta razvucite oklagijom četiri kore, prosušite ih, pa ih isjecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.

2. Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje - biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vrijeme pomešajte suho grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mljevene orahe sa suhim grožđem i 250 gr šećera.

3. Preko fila opet stavite rezance, pa fil i tako redajte rezance i nadjev dok ne popunite pleh. Posljednji red bi trebalo da budu rezanci.

4. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isjecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 stepeni, a dok se peče pripremite sirup.

5. U šerpu sipajte 500 gr šećera s malo vode i kuhajte, pa kad sirup bude umjereno gust, prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvijek zagrijanu rernu na desetak minuta, piše Stil.rs. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...