Politika
DIREKTOR SIPA-e U BEOGRADU: Šta je Darko Ćulum radio sa Bratislavom Gašićem
Prije 5h0
(...) među najtraženijima.
Gastro
06. Apr. 2024 06. Apr. 2024
0
Kadaif su zapravo tanki, vrlo kratki turski rezanci koji se prave od vode i brašna. Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, to je najpopularnija poslastica u Turskoj. .
Ko god je probao ovu poslasticu kaže da je okus fenomenalan i zato je tu originalni recept za tradicionalni turski kadaif.
Sastojci:
1 kg brašna
1 kg oraha
6 jaja
750 g šećera
250 ml ulja
250 g suhog grožđa
prstohvat soli
Priprema:
1. Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosijano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte šest jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto sa što manje vode. Od tijesta razvucite oklagijom četiri kore, prosušite ih, pa ih isjecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.
2. Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje - biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vrijeme pomešajte suho grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mljevene orahe sa suhim grožđem i 250 gr šećera.
3. Preko fila opet stavite rezance, pa fil i tako redajte rezance i nadjev dok ne popunite pleh. Posljednji red bi trebalo da budu rezanci.
4. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isjecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 stepeni, a dok se peče pripremite sirup.
5. U šerpu sipajte 500 gr šećera s malo vode i kuhajte, pa kad sirup bude umjereno gust, prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvijek zagrijanu rernu na desetak minuta, piše Stil.rs.
Prijatno!:)
Politika
DIREKTOR SIPA-e U BEOGRADU: Šta je Darko Ćulum radio sa Bratislavom Gašićem
Prije 5h0
Društvo
DVA JAKA ZEMLJOTRESA POGODILA HRVATSKU: Oštećeno nekoliko kuća, crkva, vrtić...
Prije 5h0
Svijet
BIZARNA PUTINOVA POSTAVKA: Rusi izložili zapadne tenkove i vojnu opremu koju su zaplijenili od Ukrajinaca (FOTO)
Prije 5h2
Sport
NOĆ ZA PAMĆENJE: Gazibegović osvojio Kup Austrije pa pozirao uz zastavu s ljiljanima
Prije 5h0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Danas pravimo hurmašice prema Vildaninom receptu… (VIDEO)
29. Apr. 20240
Gastro
SAVJETI ZA PRŽENJE RIBE: Želite li biti sigurni da će ispasti savršena, u tavu biste trebali dodati jednu namirnicu
30. Apr. 20240
Gastro
BLISKOISTOČNI SPECIJALITET: Napravite popularne turske kofte koje će vas oduševiti
29. Apr. 20240
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO: Napravite još večeras ovu tortu od grčkog jogurta bez brašna i šećera
29. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.