PREDIZBORNI SKUP HDZ-a HRVATSKE U HERCEGOVINI: Andrej Plenković će otvoriti jubilarni 25. Mostarski sajam gospodarstva

Na sajmu će biti prisutno 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, a Hrvatska je zemlja partner

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

Mostarski sajam gospodarstva bit će otvoren 16. aprila, a očekuje se da će nazočiti visoke delegacije iz Srbije i Hrvatske, s predsjednicima i premijerima na čelu, izjavila je u četvrtak  direktorica Mostarskog sajma  gospodarstva Dalfina Bošnjak.

Bošnjak je istaknula da će na 25. Mostarskom sajmu, koji će trajati do 20. aprila, biti prisutno 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, te da je Hrvatska zemlja partner.

- Osim individualnih izlagača, brojni izlagači su tu putem svojih zajedničkih štandova, odnosno štandova zemalja među kojima su Mađarska, Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija, rekla je Bošnjak na konferenciji za novinare, navodeći da sve te zemlje i dalje dolaze na sajam putem općina komora i agencija.

Navela je da je Mostarski sajam podigao ljestvicu, jer ima i konferencijski dio na kome će biti teme koje su važne za gospodarstvo BiH i cijelog svijeta, što smatra privlači izlagače.  -Mostarski sajam je prije dva mjeseca ispunio sve prostorne kapacitete. Sada bez stresa radimo na organizaicji. Naša manifestacija ima i natjecateljski duh i izlagači imaju velike i lijepe štandove, te veliku podršku Sajma u organizacijskom i marketinškom smislu, navela je Bošnjak, ističući da Mostarski sajam nije najbolji samo u BiH već i široj regiji.

Veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić rekao je da bi Sajam ove godine trebao otvoriti predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, izvještava Bljesak.info. - Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u ovom dijelu Europe, ali je i mjesto susreta koji doprinosi suradnji unutar BiH, ali i širom regiona, naveo je Sabolić.

Dodao je da će se na Sajmu sudjelovati 42 firme iz Hrvatske, te da će se i ove godine predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore na oko 400 metara kvadratnih. - Hrvatska je važan strateški partner BiH i u političkom i gospodarskom smislu, dio su jedinstvenog ekonomskog prostora. BiH predstavlja značajnog trgovinskog partnera. Robna razmjena u 2023. je iznosila četiri milijarde eura i Hrvatska je jedan od glavnih partnera BiH, ali i obratno. Hrvatska je na prvom mjestu po uvozu u BiH, a četvrta po izvozu, naveo je Sabolić. Naglasio je da su ulaganja Hrvatske u BiH do kraja 2023. godine iznosila 1,4 milijarde eura što BiH svrstava na drugo mjesto u ukupnom ulaganju Hrvatske u svijetu, dok su ulaganja BiH u Hrvatsku iznosila 632 miliona eura. Dodao je da u BiH djeluje oko 200 tvrtki iz Hrvatske, a već tri godine djeluje i hrvatski poslovni klub, koji je osnovan s ciljem okupljanja jačanja surandje između poslovnih subjekata iz RH i BiH. - Sve ovo svjedoči o važnosti međudržavne suradnje, rekao je Sabolić, dodajući da Hrvatska snažno i kontinuirano potiče europski put BiH, koji nije važan samo za politički već i gospodarski razvoj, jer kako kaže iz vlastitog iskustva znaju da je članstvo donijelo rast zaposlenosti  i produktivnosit izvoza. 

 Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić rekao je da Gospodarska komora na Sajmu već osam godina organizira konferencijski dio, te tako doprinosi kvalitetu sajma i njegovom međunarodnom ugledu. - Ove godine ćemo imati konferenciju EU perspektive za BiH i iskustva Hrvatske, koju ograniziramo sa Hrvatskom gospodraskom komorom, najavio je Šantić i dodao je da je trend ekonomske razmjene uvijek u porastu i kaže da će takav biti i kad se BiH priključi zemljama EU.

Mija Martina Barbarić kazala je  da će Mostarski tokom sajamskih dana biti održane brojne konferencije i poslovni susreti. Prema njenim riječima, bit će održane i podsajamske manifestacije, poput sajma turizma, sajma vina, sajma IT tehnologije, bit  će i dva modna dana, kao i glazbeno-zabavni program.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...