U ČAST ČUVENOG KONGRESA U LONDONU: Danas se obilježava Svjetski dan Roma!

Čestitamo svim pripadnicima romske nacionalne manjine njihov dan i želimo im sreću, prosperitet i međusobno poštovanje u daljnjem razvoju njihove zajednice

  • Jeste li znali

  • 08. Apr. 2024  

  • 0

Današnji dan, 8. april, obilježava se kao Svjetski dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Taj kongres zauzima posebno mjesto u romskoj historiji jer su upravo na njemu usvojene ključne odluke koje oblikuju romsku kulturu i identitet.

Jedna od najvažnijih odluka s tog kongresa bila je usvajanje romske zastave i službene himne, koja se temelji na staroj romskoj pjesmi "Gyelem, Gyelem" ("Idem, idem"). Romska zastava sastoji se od zelene boje u donjem dijelu, simbolizirajući zemlju, dok je gornji dio plave boje, predstavljajući nebo. Crveni kotač u sredini zastave simbolizira romska putovanja i migracije.

Osim toga, na Svjetskom kongresu Roma u Londonu proglašen je i službeni romski jezik, što je dodatno obogatilo kulturnu baštinu i identitet Roma širom svijeta.

KOLIKO ROMA ŽIVI U SVIJETU I BIH?

Teško je sa sigurnošću utvrditi broj Roma u svijetu. Prema nekim mišljenjima ima ih oko 1 500 000, a prema drugima između 5 i 10 miliona, ili čak 15 miliona ili više. Smatra se da između 6 i 8 miliona Roma živi u Europi. Najveća populacija Roma živi na područjima Jugoistočne i Srednje Europe, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i državama bivšega Sovjetskoga Saveza. Manji broj Roma živi širom Zapadne Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Zemlje u kojima živi preko pola miliona Roma su: Rumunija, Bugarska, Mađarska i Sjedinjene Američke Države. Najveći udio Roma u ukupnom broju stanovnika ima Slovačka – od 5 400 000 stanovnika Slovačke, 320 000 su Romi. Romsko iseljeništvo ima nekoliko različitih populacija.

Romi su jedna od 17 nacionalnih manjina u BiH. Prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je živjelo oko 13.000 Roma. Njihov broj je u stvarnosti zasigurno veći. 

VELIKI DOPRINOS SVJETSKOJ KULTURI

Mnogo je slavnih ostavilo neizbrisiv trag u svjetskoj historiji a mi ćemo se sjetiti samo nekih: Juscelino Kubitschek, Charlie Chaplin, Gipsy Kings, Ian Hancock, Yul Brynner, Jean Baptiste Reinhardt, Šaban Bajramović, Ethel Brooks, Muharem Serbezovski i mnogi drugi.

Svjetski dan Roma obilježava se s ciljem promoviranja poboljšanja životnih uvjeta romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja te prikaza romskih običaja i aktivnosti povezanih s romskom zajednicom.

Čestitamo svim pripadnicima romske nacionalne manjine njihov dan i želimo im sreću, prosperitet i međusobno poštovanje u daljnjem razvoju njihove zajednice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...