Politika
DIREKTOR SIPA-e U BEOGRADU: Šta je Darko Ćulum radio sa Bratislavom Gašićem
Prije 4h0
Svako od nas ima sjećanje na neko starinsko jelo koje se spremalo u Jugoslaviji. Zbog toga što nam za njihovu pripremu nije potrebno mnogo namirnica, nazvali smo ih "sirotinjska jela"
Gastro
08. Apr. 2024
0
Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, "sirotinjska jela" su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sjećamo iz vremena stare Jugoslavije.
Donosimo njihov spisak:
1. Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), mrkvu, papriku, bijeli luk ako volite, paradajz i peršun.
2. Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuhani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
foto: Bakina kuhinja3. Hljeb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsjetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu djecu.
4. Krompir kuhan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće ljetnje dane.
5. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno sjeckani crni luk. Zatim sipajte brašno i miješajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hljeb u hladno kiselo mlijeko ili jogurt. Čak i mnoga djeca to vole.
7. Popara
Stari hljeb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrijte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umiješajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlijekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
8. Klot grah
Grah je dovoljno kaloričan i pun bjelančevina tako da mu meso uopće nije potrebno. Mrkva, paprika i luk su odličan dodatak grahi.
9. Prženice
Umjesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
10. Krompir čorba
Propržite luk i mrkvu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuhajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primjer paprike.
11. Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smjesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
12. Stari hljeb sa mlijekom i šećerom
Hljeb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlijekom. Velika je šteta što je danas svaki hljeb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste unijeli malo šećera.
13. Pita zalivača
Ništa jednostavnije - poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!
Politika
DIREKTOR SIPA-e U BEOGRADU: Šta je Darko Ćulum radio sa Bratislavom Gašićem
Prije 4h0
Društvo
DVA JAKA ZEMLJOTRESA POGODILA HRVATSKU: Oštećeno nekoliko kuća, crkva, vrtić...
Prije 4h0
Svijet
BIZARNA PUTINOVA POSTAVKA: Rusi izložili zapadne tenkove i vojnu opremu koju su zaplijenili od Ukrajinaca (FOTO)
Prije 5h2
Sport
NOĆ ZA PAMĆENJE: Gazibegović osvojio Kup Austrije pa pozirao uz zastavu s ljiljanima
Prije 5h0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Danas pravimo hurmašice prema Vildaninom receptu… (VIDEO)
29. Apr. 20240
Gastro
SAVJETI ZA PRŽENJE RIBE: Želite li biti sigurni da će ispasti savršena, u tavu biste trebali dodati jednu namirnicu
30. Apr. 20240
Gastro
BLISKOISTOČNI SPECIJALITET: Napravite popularne turske kofte koje će vas oduševiti
29. Apr. 20240
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO: Napravite još večeras ovu tortu od grčkog jogurta bez brašna i šećera
29. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.