13 "SIROTINJSKIH" JELA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja

Svako od nas ima sjećanje na neko starinsko jelo koje se spremalo u Jugoslaviji. Zbog toga što nam za njihovu pripremu nije potrebno mnogo namirnica, nazvali smo ih "sirotinjska jela"

  • Gastro

  • 08. Apr. 2024  

  • 0

Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, "sirotinjska jela" su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sjećamo iz vremena stare Jugoslavije.

Donosimo njihov spisak:

1. Sladak kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), mrkvu, papriku, bijeli luk ako volite, paradajz i peršun.

2. Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuhani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

Restovani krompirfoto: Bakina kuhinja 

3. Hljeb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsjetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu djecu.

4. Krompir kuhan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće ljetnje dane.

5. Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno sjeckani crni luk. Zatim sipajte brašno i miješajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

6. Stari hjleb udrobljen u kiselo mlijeko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hljeb u hladno kiselo mlijeko ili jogurt. Čak i mnoga djeca to vole.

7. Popara

Stari hljeb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrijte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umiješajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlijekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

8. Klot grah

Grah je dovoljno kaloričan i pun bjelančevina tako da mu meso uopće nije potrebno. Mrkva, paprika i luk su odličan dodatak grahi.

 

9. Prženice

Umjesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

10. Krompir čorba

Propržite luk i mrkvu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuhajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primjer paprike.

11. Jabuke u šlafroku

Kolutove jabuka umočite u smjesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.

12. Stari hljeb sa mlijekom i šećerom

Hljeb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlijekom. Velika je šteta što je danas svaki hljeb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste unijeli malo šećera.

13. Pita zalivača

Ništa jednostavnije - poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...