OPREZNO KAD KUPUJETE: Zabranjen uvoz 50,8 tona merkantilnog krompira iz Egipta

Riječ je o dvije pošiljke krompira, a nepravilnosti su utvrđene u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu.

  • Ekonomija

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija RS zabranila je uvoz 50,8 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta jer ne ispunjava propisane uslove za uvoz i dalji promet.

Riječ je o dvije pošiljke krompira, a nepravilnosti su utvrđene u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu.

Kod jedne pošiljke inspekcijskim pregledom utvrđeno je značajno prisustvo krtola u fazi truljenja, cjelokupna pošiljka imala je neprijatan miris na trulež, zbog čega je neprihvatljiva i neprikladna za ljudsku upotrebu, saopšteno je iz Inspektorata.

Rezultatima laboratorijske analize uzorka uzetog od druge pošiljke utvrđeno je prisustvo štetnog organizma, čime nisu ispunjeni uslovi propisani Zakonom o zaštiti zdravlja bilja, kojim je definisano da je zabranjeno unošenje i širenje štetnih organizama.

Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz spornih pošiljki i naređen povrat pošiljaocu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...