KRENUO OPORAVAK GLAVNOG EKONOMSKOG PARTNERA BiH: Njemačka industrijska proizvodnja porasla više od očekivanog

Povećanje proizvodnje u industriji na mjesečnoj razini najvećim je dijelom posljedica rasta proizvodnje u građevinarstvu od 7,9 posto, dok je u energetskom sektoru proizvodnja pala za 6,5 ​​posto.

  • Ekonomija

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Njemačka spada u red najvažnijih ekonomskih partnera ne samo BiH nego i drugih balkanskih država, pa se s velikom pažnjom i zanimanjem prate ekonomski trendovi u vodećoj ekonomiji Evrope.

Njemačka industrijska proizvodnja porasla je u februaru više nego što se očekivalo zbog dobrih rezultata građevinske industrije, objavio je danas Destatis, savezni ured za statistiku.

Industrijska proizvodnja porasla je za 2,1% u odnosu na prethodni mjesec. Analitičari koje je anketirao Reuters predviđali su rast od 0,3 posto. Drugi uzastopni veliki mjesečni porast potvrđuje da je sektor započeo godinu na boljoj razini, rekla je Franziska Palmas, viša ekonomistica za Evropu u Capital Economicsu, nakon što je sektor zatvorio godinu duboko u padu.

Povećanje proizvodnje u industriji na mjesečnoj razini najvećim je dijelom posljedica rasta proizvodnje u građevinarstvu od 7,9 posto, dok je u energetskom sektoru proizvodnja pala za 6,5 ​​posto.

Prerađivačka proizvodnja, koja ne uključuje energiju i građevinarstvo, porasla je 1,9% u odnosu na januar. Taj se rast najvećim dijelom može pripisati povećanju proizvodnje u automobilskoj industriji od 5,7% i povećaju hemijske industrije od 4,6%.

Uvoz Njemačke porastao je za 3,2 posto, pokazuju podaci državnog statističkog ureda Destatis. Industrijska proizvodnja još uvijek je nekih 8% ispod razine prije pandemije, rekao je ING-ov globalni voditelj makroekonomije Carsten Brzeski. “Ono što trenutno vidimo u njemačkoj industriji je cikličko poboljšanje, a ne strukturno”, rekao je Brzeski.

“Gledajući unaprijed, koliko god industrijski podaci od ponedjeljka bili melem za njemačku ekonomsku dušu, ovo još nije početak značajnog oporavka”, rekao je Brzeski.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...