SAMI PROTIV SVIH; MOŽE LI RS ORGANIZOVATI LOKALNE IZBORE: "Mogao bi se opet dovesti u zonu krivično-pravne odgovornosti kao što je..." (VIDEO)

U RS-u do 20. aprila najavljeno je donošenje izbornog zakona, po kojem će biti formirani novi organi koji će, kako je rečeno, biti zaduženi za provođenje predstojećih lokalnih izbora. Prethodno je Vlada RS-a pozvala sve organe iz RS-a zadužene za provođenje izbora u BiH da podnesu ostavke, što je predsjednik Izborne komisije RS-a najavio za sutra, a istovremeno su ga odbili u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, navodeći ovaj zahtjev kao nezakonit čin. Šta o svemu kažu pravni stručnjaci i da li je moguće ovakvo provođenje izbora, odnosno koje posljedice sa sobom nosi?

  • Politika

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 2

Vlada Republike Srpske nedavno je zaključkom zatražila od svih organa za provođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavke, što su u Centralnoj izbornoj komisiji odbili, dok je predsjednik sadašnje Izborne komisije Republike Srpske najavio da će ispoštovati ovaj zahtjev.

"Takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH", ističe članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina.

RS za desetak dana donosi svoj izborni zakon, prema kojem će provesti predstojeće lokalne izbore i to nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Cristian Schmidt, koga u RS-u ne priznaju, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

"Zakon će biti već usvojen do 20. aprila i nakon toga moramo da brzo da radimo i formiramo novu strukturu. Niko ne kaže da oni neće biti dio te strukture, ali rješenja koja su dobili u Sarajevu mogu da zgužvaju, važiće samo ono što kaže Republička izborna komisija i koja će birati novu strukturu", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD).

Nije nezakonito da entiteti imaju svoje izborne zakone i organe za provođenje izbora, što Republika Srpska i ima, ali oni obavljaju one aktivnosti koje im daje CIK BiH, te je, prema mišljenju bivšeg predsjednika CIK-a, samo ova komisija nadležna za sprovođenje izbora u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Da li će se donijeti zakon ili ne, to je hipotetički, međutim, jedino legalno provođenje izbora je ono koje donosi CIK, drugi nemaju tu nadležnost, i CIK jedini raspisuje izbore, odluka se mora objaviti u službenom Glasniku BiH, tako da je ovo samo pokušaj stvaranja još jedne političke krize", smatra bivši predsjednik CIK-a BiH Vehid Šehić.

U Misiji OEBS-a kažu da je riječ o kršenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, što može naškoditi integritetu izbornog procesa i rezultata izbora. A evo šta kažu pravni stručnjaci u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Najavljeno donošenje izbornog zakona RS je na Ustavu BiH zasnovana radnja, odnosno nadležnostima za sprovođenje izbora na teritoriji RS i možemo slobodno reći da to doprinosi jačanju izbornog integriteta u BiH", kaže profesor ustavnog prava Mile Dmičić.
 
"Onaj ko eventualno potpiše takvu odluku o stupanju takvog zakona u Službenom glasniku RS, mogao bi se opet dovesti u zonu krivično-pravne odgovornosti kao što je već bilo urađeno po Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda", kaže profesor ustavnog prava Davor Trlin.

Dok svi čekaju donošenje novog izbornog zakona u RS-u, za sutra je najavljena sjednica Izborne komisije RS-a, kada će se moći provjeriti i današnje informacije u pojedinim medijima da je iz Vlade stigao poziv u 60 opština i gradova da svi iz lokalnih izbornih komisija podnesu ostavke. 

(BHRT)  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...