MUKE PO DODIKU: Koliko je realno i izvodivo da osnuju banke koja će isplaćivati plaće samo "crnolistašima"

Zbog ugroženog poslovanja pravnih lica, ali i isplate primanja fizičkim licima, Milorad Dodik prošle sedmice najavio je da će narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će obavljati unutrašnje platne transakcije. Koliko je to izgledno i održivo?

  • Ekonomija

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Prema pisanju medija, zvanično su ugašeni svi računi preduzeća u vlasništvu djece predsjednika Republike Srpske. Zbog ugroženog poslovanja pravnih lica, ali i isplate primanja fizičkim licima, Milorad Dodik prošle sedmice najavio je da će narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će obavljati unutrašnje platne transakcije. Koliko je to izgledno i održivo?

U traženju rješenja kako osobama i firmama, kojima su banke zbog američkih sankcija ugasile račune, omogućiti da primaju platu i nastave poslovanje je i najava predsjednika Republike Srpske da će taj problem biti riješen osnivanjem banke koja će raditi unutrašnji platni promet. Iako izvodiva, takva opcije je ekonomski neisplativa ali, slažu se ekonomisti, problematična i iz drugih razloga.

IGOR GAVRAN, ekonomski analitičar

"Kako ćete dokazati da je rizik poslovanja te banke dovoljno nizak da bi njeno poslovanje imalo smisla, ako se fokusirate na sankcionisane pojedince, ako se fokusirate na one koji već dokazano imaju probleme sa finansijama. To je jedan od problema. Drugi problem, koje ćete klijente imati. Ne može banka da posluje sa 10 ili 100 klijenata ako će biti ozbiljna banka, a koga zanima banka samo sa unutrašnjim prometom koja ne omogućava nikakve transakcije sa inostranstvom."

Za osnivanje banke potrebno je obezbijediti 15 miliona KM i ispuniti osnovne formalne uslove, poput provjere članova uprave i direktora. Ukoliko dobije odobrenje entitetske Agencije za bankarstvo, treba dobiti i odobrenje Centralne banke BiH koja odobrava glavni račun za banku. Čak i ukoliko se osnuje, i bez obzira na osnivački ulog, ekonomski je upitna njena svrha.

SVETLANA CENIĆ, ekonomista

"Ta banka neće osvanuti zato što previše kapitala, vremena treba i to je za određenu grupu ljudi. Sve ostalo bi bila propast. Banka ne bi bila održiva i to se zna dobro. Sa kim bi to prometovala, ko bi deponovao sredstva, s kim bi uopšte poslovali. Druga varijanta, koja će se najvjerovatnije desiti, da će to biti jedna od banaka koja nema stranog kapitala u svom sastavu i tu će se otvoriti računi, kao što je bilo sa Novom bankom."

O mogućnosti osnivanja banke koja bi bila u vlasništvu Republike Srpske govorio je prošle godine i predsjednik Vlade. Razmatrala se mogućnost da se zatraži ubrzanje procedura u vezi sa stečajem Banke RS nakon čega bi se pristupalo osnivanju nove banke u vlasnistvu entiteta, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom.

SINIŠA VUKELIĆ, urednik portala Capital.ba

"Nije realno očekivati da se u kratkom periodu završi stečaj Banke RS i to bi potrajalo sigurno još koju godinu. I s druge strane, čak i da osnujete novu banku, za to je potrebno oko 6 mjeseci najmanje. Ukoliko bi samo pravili da se platni promet obavlja preko Pošta RS, to bi bio veliki rizik za poštanskog operatera jer bi Pošte mogle doći na crnu listu."

Jedno od mišljenja je i da bi se dozvolom za registraciju banke, osnovane kako bi se odgovorilo na gašenje računa licima sa crne liste, mogla ugroziti i dovesti u pitanje pouzdanost bankarskog trzišta Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...