RAMIZ SALKIĆ OTVORENO: "Živimo kontinuitet blokade države, snage koje su željele podijeliti BiH tokom agresije nisu odustale od svojih velikodržavnih projekata" (VIDEO)

Ono što mi danas imamo to je nastavak te politike i pokušaja podjele države Bosne i Hercegovine. Neće se to završiti nažalost ni sa Miloradom Dodikom ni...

  • Politika

  • 11. Apr. 2024  11. Apr. 2024

  • 2

Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj Skupštini Republike Srpske govorio je za FTV o aktulenoj situaciji u našoj zemlji. Drugi je dan Ramazanskog Bajrama. Današnji dan obilježava se i kao dan šehida, kako ovi blagdani izgledaju u Srebrenici i u Podrinju?-

"Pa ja bih rekao da ovdje u Podrinju Bajram je kao i svugdje drugdje u svijetu. Dakle Bošnjaci muslimani ovdje obilježavaju svoj praznik na dostojanstven način, obilazeći komšije, prijatelje, porodicu ali evo i danas na dan šehida prisjećaju se svih se onih koji su ubijeni tokom agresije i onih koji su branili i poginuli braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu tokom agresije."

Kada već govorimo o važnosti očuvanja sjećanja na žrtve posebno na žrtve genocida, mnogo su u javnosti ovih dana spekuliralo o rezoluciji o genocidu koja treba da bude usvojena odnosno razmatrana u generalnoj skupštini UN-a do kraja ovoga mjeseca. Kako gledate na to?

"Ja mislim da je to višestruko važno da se desi u Ujedinjenim nacijama da na jedan takav način manifestira se stav generalne skupštine Ujedinjenih nacija o zločinu genocida koji je počinjen u sigurnoj zoni UN Srebrenica nad bosanskim muslimanima Bošnjacima od strane vojske i dijelova policije bosanski Srba. Nakon presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, nakon presude Međunarodnog suda pravde sasvim je logično da i generalna skupština Ujedinjenih nacija iznese svoj stav kroz jednu ovakvu rezoluciju i da pošalje dodatnu poruku svijetu da se genocid koji je počinjen u sigurnoj zoni UN-a ne smije zaboraviti i ne smije nigdje više ponoviti. Naravno da je to i dodatna ja bi rekao odgovornost Ujedinjenih nacija imajući u vidu da je genocid počinjen na prostoru za koji su oni svojom rezolucijom garantirali da će biti siguran za stanovnike u sigurnoj zoni."

U rezoluciji, odnosno u nacrtu u koji su mediji imali uvid jasno je naznačeno da je u Srebrenici ‘95 počinjen genocid nad Bošnjacima ali se nigdje ne spominju niti Republika Srpska niti Srbija. Kako onda gledati na ovu kampanju koju poslednjih dana imamo iz entiteta i iz susjedne države? Oni govori da se stigmatizira cijeli jedan narod da će to dodatno zakomplicirati odnose u Bosni i Hercegovini. Očekujete li da će ova rezolucija biti usvojena u UN-u? -

"Ja bih rekao da upravo oni koji se bune protiv jedne ovakve rezolucije, oni koji danas vode Srbe u Bosni i Hercegovini i u Srbiji na cijelom Balkanu koji nisu poveli svoj narod putem katarze upravo oni tovare teret kolektivne odgovornosti svom narodu za zločin genocida koji je počinje ovdje u Srebrenici, dakle i za sve druge zločine. Ta politika koja se zagovara i provodi iz Beograda i širi se na cijeli Balkan, opterećuje ove odnose dodatno ne želeći da svom narodu saopšti istinu koja je dokazana i koja je presuđena i za koju cijeli svijet zna. Dakle upravo su oni ti koji, ne Ujedinjene nacije, ne mi koji govorimo o zločinima i zločincima već oni, upravo oni terete svoj narod u smislu kolektivne odgovornosti jer ne žele da personaliziraju tu odgovornost za zločine koji su počinjeni ovdje u Bosni i Hercegovini, genocid koji je počinje u sigurnoj zoni UN Srebrenica. Sudovi su to sveli na  ličnu ravan u smislu personalne odgovornosti ratnih zločinaca, ali nažalost srpska politika to danas koristi na jedan drugačiji način. Ja se nadam i vjerujem da će ovoga puta nakon neuspjeha u Savjetu bezbjednosti generalna skupština Ujedinjenih nacija uspjeti da usvoji jednu ovakvu rezoluciju koja u konačnici neće možda puno toga promijeniti u svijesti onih koji danas veličaju ratne zločince i negiraju genocid, ali vjerujem da će doprinijeti kolektivnom sjećanju i vjerujem da će u većem broju država u svijetu nakon te rezolucije biti obilježavan dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i da će se pridavati dodatna pažnja i razvoju ovoga područja pa i da možda krenemo svi zajedno putem eliminacije posljedica genocida."

Kada već spominjete politike koje dolaze iz Srbije ali i Republike Srpske, burno je bilo na posljednjim posebnim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske. Milorad Dodik vas je i lično prozivao. Je li država u blokadi nakon svega toga?

"Mi živimo kontinuitet blokade države jer snage koje su željele podijeliti Bosnu i Hercegovinu tokom agresije nisu odustale od svojih velikodržavnih projekata koji su na teret teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Dakle moramo biti svjesni da se vodi kontinuirana kampanja i borba protiv države Bosne i Hercegovine malo drugačijim sredstvima i drugačijim metodama. Iako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i prihvaćen kontinuitet države Bosne i Hercegovine mi od političara i bosanskih Srba nikada ne možemo da dobijemo priznanje i prihvatanje člana 1. Ustava Bosne i Hercegovine a to je da republika Bosna i Hercegovina nastavlja svoj pravni i svaki drugi kontinuitet uključujući i članstvo Ujedinjenim nacijama pod novim imenom i novom unutrašnjom organizacijom. Dakle oni nikad nisu prihvatili taj član Ustava  jer je to njima ključni problem. Ono što mi danas imamo to je nastavak te politike i pokušaja podjele države Bosne i Hercegovine. Neće se to završiti nažalost ni sa Miloradom Dodikom ni završetkom njegove političke scene već će se to nastaviti nažalost sve dok iz Beograda imamo takvu jednu vrstu težnji da se eliminiše Drina kao granica između srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i u SrbijI. Vi imate predsjednik Srbije i kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine a onda kaže ne postoji granica na Drini. Dakle uvijek su to u jednoj izjavi dvije izjave, u jednom stavu dva stava, koji jedan drugog potiru i jedan drugog negiraju. Dakle nama treba jasnija politika koja dolazi iz Srbije a koja će se preliti i na na bosanske Srbe u smislu teritorijalnog integriteta suvereniteta Bosne i Hercegovine što danas nažalost nemamo."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...