NEZAPAMĆENO U HISTORIJI VIJETNAMA: Milijarderka Truong My Lan osuđena na smrt

Od početka 2018. do oktobra 2022. godine je Lan prisvajala velike iznose dogovarajući nezakonite kredite lažnim kompanijama, rekli su istražitelji.

  • Svijet

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Milijarderka Truong My Lan osuđena je danas na smrt na sudu u Ho Ši Minu nakon što je proglašena krivom za prevaru u iznosu od 12,5 milijardi dolara, što je skoro 3% BDP-a zemlje u 2022. godini. Radi se o najvećem suđenju za prevaru u historiji Vijetnama.

Bivša predsjednica kompanije Van Thinh Phat (VTP) optužena je za pronevjeru, podmićivanje i kršenje bankarskih pravila nakon jednomjesečnog suđenja, piše Sky News.

Lan i njeni saučesnici optuženi su da su nezakonito preuzeli kontrolu nad Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) između 2012. i 2022. kako bi izvukli ova sredstva kroz hiljade lažnih kompanija i davali mito državnim službenicima.

Od početka 2018. do oktobra 2022. godine je Lan prisvajala velike iznose dogovarajući nezakonite kredite lažnim kompanijama, rekli su istražitelji.

“Lan se nije izjasnila krivom i nije pokazala kajanje“, citirao je list Thanh Nien izjavu tužioca prošlog mjeseca koji je tražio smrtnu kaznu.

“Posljedice su izuzetno ozbiljne i nepopravljive, te stoga mora postojati stroga kazna za Truong My Lan i ona se mora ukloniti iz društva“, dodaje se.

Oštra kazna je izrečena zbog ozbiljnosti slučaja, a sud je rekao da je Lan bila na čelu orkestriranog i sofisticiranog zločinačkog poduhvata koji je imao ozbiljne posljedice bez mogućnosti povrata novca, prenio je u četvrtak državni medij VnExpress.

“Nastavićemo da se borimo da vidimo šta možemo da uradimo“, rekao je član porodice novinskoj agenciji Reuters, želeći da ostane anoniman. Prije izricanja presude rekao je da će Lan uložiti žalbu.

Ukupno 84 optuženih u ovom slučaju dobili su kazne u rasponu od uslovne do doživotnog zatvora, izvijestio je Thanh Nien.

VTP je bila među najbogatijim kompanijama koja se bave nekretninama u Vijetnamu, sa projektima uključujući luksuzne stambene zgrade, urede, hotele i trgovačke centre.

Hapšenje miijarderke u oktobru 2022. bilo je među najistaknutijim događajima u okviru tekuće antikorupcijske akcije u Vijetnamu koja je dovela do toga da se stotine visokih državnih zvaničnika i visokih poslovnih lidera suoče s krivičnim gonjenjem ili budu prisiljeni da odstupe.

Bivši predsjednik Vo Van Thuong podnio je ostavku u martu nakon što je i on bio zahvaćen ovom kampanjom.

Nguyen Phu Trong, lider vladajuće Komunističke partije, godinama je obećavao da će suzbiti korupciju u zemlji.

U novembru je rekao da će se borba protiv korupcije “nastaviti na duge staze”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...