50 GODINA KASNIJE: Bijelo Dugme ponovo svira na kultnom mjestu odakle je sve počelo

Njihov utjecaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka u bivšoj zemlji.

  • Show

  • 11. Apr. 2024  11. Apr. 2024

  • 0

Jedna od najistaknutijih i najutjecajnijih rock grupa bivše Jugoslavije, Bijelo dugme, okupit će se 11. maja na slavljeničkom koncertu u Domu mladih u Sarajevu

Iz Sarajeva će krenuti turneja povodom 50. godišnjice izlaska prvog albuma Bijelog dugmeta.

"Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje", rekao je Goran Bregović za Nedeljnik.

Jedna od najpoznatijih rock grupa ex Jugoslavije osnovana je 1974. godine u Sarajevu. Originalni sastav grupe činili su Goran Bregović, Željko Bebek, Vlado Pravdić, Goran Ivandić i Zoran Redžić.

Kasnije će grupa doživjeti mnoge promjene unutar svog sastava ali će uvijek ostati jedna od najpopularnijih jugoslavenskih grupa. 

Grupa je objavila devet studijskih, tri koncertna albuma i brojna kompilacijska izdanja, puneći dvorane i stadione širom bivše Jugoslavije.

Njihov utjecaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka u bivšoj zemlji. Iako je grupa prestala sa aktivnim radom 1989. godine, njen uticaj se i dalje osjeća u muzici regiona, a pjesme Bijelog Dugmeta ostaju omiljeni hitovi među ljubiteljima rok muzike širom bivše Jugoslavije.

U Domu mladih, 11. maja publika će još jednom imati priliku da uživa u hitovima iz svih faza rada grupe: "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Selma", "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", "Sanjao sam noćas da te nemam", "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Pristao sam, biću sve što hoće", "Ako možeš, zaboravi", "Lipe cvatu", "Za Esmu", "Ružica si bila, sada više nisi", "Durđevdan", "Evo, zakleću se"...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...