CENTRALNA BANKA RASPODIJELILA DOBIT: Budžet institucija BiH dobio 64,3 miliona KM

Dio ostvarene dobiti CBBiH u protekloj godini u iznosu 64,3 mil KM uplaćen na račun institucije zadužene za budžet BiH

  • Ekonomija

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je Finansijske izvještaje CBBiH za godinu koja je završila 31.12.2023. godine, te Odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za godinu koja je završila 31.12.2023. godine.

Centralna banka Bosne i Hercegovine u 2023. godini je ostvarila neto dobit u iznosu od oko 278 miliona KM.

Na osnovu člana 27. Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. marta 2024. godine, dio ostvarene dobiti u iznosu 64,3 miliona KM je uplaćen na račun institucije zadužene za budžet Bosne i Hercegovine, odnosno na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Finansijski rezultat je posljedica blagovremenog poduzimanja niza investicionih odluka, na strateškom, taktičkom i operativnom nivou, i restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uslovima.

CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Centralne banke Bosne i Hercegovine.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...