MIROVNI PRIJEDLOG RECEPA TAYYIPA ERDOGANA: Nacrt sporazuma ima sedam tačaka

Ruski medij Nova Gazeta objavio je informacije o novom mirovnom planu koji bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ponuditi Ukrajini i Rusiji.

  • Svijet

  • 11. Apr. 2024  11. Apr. 2024

  • 0

Ruski medij Nova Gazeta objavio je informacije o novom mirovnom planu koji bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ponuditi Ukrajini i Rusiji. 

Prema informacijama pomenutog ruskog lista, postoji novi nacrt mirovnog sporazuma koji bi trebao zamrznuti sukob između Rusije i Ukrajine.

"Izvor tvrdi da sve tri strane, Turska, Rusija i Ukrajina, trenutno imaju tekst sporazuma. Nacrt je zasnovan na dokumentima s prvih pregovora u Istanbulu, a u novi tekst su uvrštene i neke stvari iz dokumenata tokom pregovora u maju 2022. godine", navodi se.

Prema izvoru, nacrt sporazuma predviđa ovih sedam tačaka:

- Uzajamno opredjeljenje SAD-a i Rusije da ne koriste nukelarno oružje ni pod kojim okolnostima, kao i obnavljanje Ugovora o ograničenju strateškog naoružanja (START-3)

- Zabrana miješanja u unutrašnje stvari druge zemlje na bilo koji način koji bi mogao destabilizirati njenu vlast

- Zamrzavanje rata duž postojeće linije fronta

- Garancija vanblokovskog statusa Ukrajine do 2040. godine

- Obaveza održavanja referenduma 2040. godine - nacionalni referndum o vanjskoj politici zemlje kao i referendumi pod međunarodnom kontrolom na svim ukrajinskim teritorijama pripojenim Rusiji

- Razmjena zatvorenika po formuli "svi za sve"

- Rusija se ne protivi pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji

Očekuje se da se u narednim danima ruska i ukrajinska strana očituju o ovom prijedlogu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...