KUSTURICA SNIMA NOVI FILM U RUSIJI: "Nisam tražio novac od Putina. Želim biti dio novog svijeta koji se...!"

Dodao je da nije išao u Rusiju kako bi od ruskog predsjednika tražio novac, već da mu kaže da želi biti “dio novog svijeta koji se javlja u Euroaziji”.

  • Show

  • 12. Apr. 2024  

  • 0

Emir Kusturica je najavio retrospektivu svojih filmova u beogradskoj MTS dvorani, otkrivši pritom detalje o svom novom filmu "Inženjer lakih šetnji", koji će snimati u Rusiji.

Reditelj je rekao kako na scenariju za spomenuti film radi već pet godina, a razlog za to je što je “strašno teško transformirati ideju Dostojevskog u vrijeme u kojem živimo”, piše Politika.

“U filmu koji se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ priča je o dobrom čovjeku čiji ga sudbinski put odvede do žene, čija sudbina je također teška, jer postaje prostitutka kako bi platila očeve dugove i bratovo liječenje”, rekao je.

Kusturica je dodao da je razrješenje tog zapleta u peterostrukom ubistvu koje obavi upravo inženjer, no on to ne uradi iz predumišljaja, te se također susretne s policajcem koji mu nabavi dvostruki identitet kako bi mogao u Sibiru nastaviti život s tom ženom.

“Pošto ima duple dokumente, njegov dvojnik dobiva poziv i film završava tako što odlazi u rat u Ukrajinu, ni kriv ni dužan”, rekao je reditelj.

Očekuje da će čitav film biti snimljen u Rusiji te da će on predstavljati njegov pogled koji je “duboko zapečaćen u srpsku filmsku, književnu i slikarsku tradiciju”. Ranije ovog mjeseca, Kusturica se susreo s Vladimirom Putinom u Moskvi, gdje mu je govorio o tri filma na kojima planira raditi, među kojima je i ‘Inženjer lakih šetnji’, zatraživši njegovu podršku.

Kusturica je sada u razgovoru s novinarima rekao da Vladimir Putin nije njegov mecena i da on “nije čovjek koji vadi novac iz džepa”. Dodao je da nije išao u Rusiju kako bi od ruskog predsjednika tražio novac, već da mu kaže da želi biti “dio novog svijeta koji se javlja u Euroaziji”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...