NEBULOZNE TVRDNJE ADVOKATA RATNOG ZLOČINCA: "Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici"

Možda bi nekim krugovima sada odgovaralo kada bi se nešto dogodilo Karadžiću - kaže Petronijević

  • Mini market

  • 12. Apr. 2024  

  • 2

Ratni zločinci Radovan Karadžić (78) i Ratko Mladić (79), koje je Haški tribunal osudio na doživotne kazne zatvora, navodno su u teškom zdravstvenom stanju, kažu njihovi advokati i tvrde kako ljekari ne čine dovoljno da im pomognu.

Karadžićev advokat Goran Petronijević je rekao da je sumnjivo što zatvorska uprava odbija da prebaci Karadžića u bolnicu i takav nemar povezuje sa najavom donošenja rezolucije o Srebrenici u UN. Prema njegovim riječima, možda bi nekim krugovima, koji se bave lobiranjem oko rezolucije o Srebrenici, sada odgovaralo kada bi se nešto dogodilo Karadžiću, jer bi "onda mogli da spinuju te događaje".

- Došao sam do zaključka da Engleska, nakon što je prva pokušala da provuče rezoluciju /o Srebrenici/ kroz Savjet bezbjednosti UN, sada to pokušava da izlobira preko Njemačke i Ruande. Rezolucija nije obavezujuća, ali može da ima vrlo ozbiljne posljedice - kazao je Petronijević.

Petronijević je za Politiku rekao da je Karadžić prošlog petka bio u ozbiljnoj zdravstvenoj krizi sa jakim bolovima, da ima probleme sa prostatom i dijabetesom, te tvrdi da mu se uskraćuje pomoć koja mu je potrebna.

- Njegova porodica je pod američkim sankcijama, zbog kojih ne može da ga poseti, a jedini ko je uspeo da dođe do njega je sveštenik. Svakodnevno obaveštavamo o tome sudski mehanizam i ne znam da li oni imaju komunikaciju za zatvorom `Vajt` - rekao je Petronijević.

On tvrdi i da Karadžić svakodnevno dobija dva obroka, a kao dijabetičar mora da pojede nekoliko zalogaja prije terapije i tu hranu pokušava da podijeli na dijelove, ali mu u zatvoru oduzimaju sve što ne pojede odmah.

Advokat Ratka Mladića Branko Lukić je rekao da je Mladić toliko loše da ne zna ni šta mu se dešava.

- On je težak srčani bolesnik. Ljekari u Hagu dobili su precizne instrukcije od naših stručnjaka šta sme da se daje Mladiću, ali rade upravo suprotno - rekao je Lukić. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...