POZITIVNA PRIČA: Banjalučanin igrao za evropskog giganta, a sada humanim projektom spašava 300.000 Afrikanaca

On je rođen u Banjaluci, a nosio je dres reprezentacije Srbije na 36 utakmica. Bio je član čuvene generacije koju je vodio Radomir Antić na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a oduvijek je bio nešto više od samog fudbalera.

  • Šareni svijet

  • 13. Apr. 2024  

  • 1

Neven Subotić, bivši fudbaler Borussije Dortmund i reprezentativac Srbije, godinama se radi humanitarnim radom, prenosi Nova.rs.

Bivši igrač “Milionera” je 2012. godine osnovao humanitarnu fondaciju koja prije svega pomaže ljudima u istočnoj Africi koji nemaju pristup vodi za piće.

Izgrađeni su brojni bunari, a on želi da promeni potpuno ovaj dio Afrike i da pomogne da ti ljudi imaju osnovne potrebe zadovoljene.

Njegov humanitarni rad je poznat širom planete, a dobio je i „Zlatnu lentu“, orden koji se dodjeljuje od 1926. godine.

On je rođen u Banjaluci, a nosio je dres reprezentacije Srbije na 36 utakmica. Bio je član čuvene generacije koju je vodio Radomir Antić na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a oduvijek je bio nešto više od samog fudbalera.

Prodavao je automobile koje je imao i vozio se gradskim prevozom. Donirao je i u toku karijere ogroman novac.

„Volio sam fudbal kao igru, sad me više ne zanima jer je biznis, ovi transferi su bolesni. Svih 222 miliona za Neymara proslijedio bi onima kojima su potrebni. Postoji mnogo stvari kojih sam se svjesno odrekao u životu. Imao sam nekoliko automobila, kuću sa velikom baštom. Ali u jednom momentu sam shvatio da mi sve to smeta. Da je to zabluda. Prodao sam kuću i automobile i ta sloboda mi je sjajna. Sad mi je prednost da imam što manje toga. I od tada mogu slobodno da usmjerim svoje misli ka mnogo važnijim stvarima. Za vrijeme rata u Jugoslaviji moja porodica je izbjegla u Njemačku. Sav novac koji su ovde zarađivali slali su nazad u Jugoslaviju, ljudima u oblastima razorenim ratom. Gledao sam kako to moji roditelji svakodnevno rade. Nismo ni imali nešto previše, čak smo u poređenju s ljudima iz naše okoline imali i najmanje, ali… Nismo bili nezadovoljni, nesretni ili nešto slično. Korijeni mog zalaganja dolaze odatle“, rekao je Subotić.

Nedavno je i NDR uradio priču o Nevenu Subotiću, koju možete pogledajte u nastavku:

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...