NOVA FORBESOVA LISTA 30 ISPOD 30: Dvoje mladih iz regije, među njima mladić iz Bosne i Hercegovine

Oba predstavnika Balkana na ovogodišnjoj evropskoj listi su rođeni na ovim prostorima, ali karijere grade u inostranstvu.

  • Društvo

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Forbes magazin objavio je novu listu mladih uspješnih ljudi 30 ispod 30 za Evropu na kojoj se ovog puta našao jedan Bosanac i Hercegovac, Din Biševac.

Cijeli exYu region može da se pohvali s dvije osobe na ovogodišnjoj listi. To su Teja Potočnik iz Slovenije dok je drugi Din Biševac iz Bosne i Hercegovine.

Za 2024. Srbija je imala svog predstavnika na sjevernoameričkoj listi Forbes 30 ispod 30, gdje se našla Ivana Mansi-Vasić, u kategoriji zdravstvena njega. to takođe bavi unapređenjem procedure veštačke oplodnje.

Oba predstavnika Balkana na ovogodišnjoj evropskoj listi su rođeni na ovim prostorima, ali karijere grade u inostranstvu.

Teja Potočnik se našla među 30 odabranih u kategoriji Proizvodnja i industrija. Stručno se usavršavala na britanskom Univerzitetu Kembridž i njena ekspertiza je nanomation – automatizacija proizvodnje poluprovodnika baziranih na nanomaterijalima, čime omogućava njihovu upotrebu na industrijskim nivoima.

Kako se navodi u njenom opisu, nanomaterijali su poslužili kao osnova za mnoge tehnološke proboje u posljednjoj deceniji, ali pronalaženje nanomaterijala na uzorcima i izrada kola oko njih zahtjeva mnogo ručnog rada i vremena. Teja Potočnik je automatizovala ovaj proces tokom svoje doktorske disertacije na Kembridžu, razvijajući patentirani sistem koji je mnogo jeftiniji i brži od konvencionalne nanofabrikacije poluprovodnika.

Završila je osnovne studije iz nauke materijala i inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, i trenutno radi na izradi uređaja koristeći nano žice, grafen i TMD materijale. Tokom svog doktorata, Teja je koosnovala startap kompaniju Nanomation.

Din Biševac

Din Biševac je odabran u kategoriji Tehnologije. Rođen je u Bosni i Hercegovini, ali živi u Njemačkoj. Kako se navodi u njegovom opisu, prvobitno je postao dio njemačkog portala za iznajmljivanje Buena kao dizajner proizvoda 2019. godine.

Za malo više od dvije godine, preuzeo je ulogu izvršnog direktora od suosnivača i vodio promjenu imidža i preokret berlinske kompanije koja je prešla sa iznajmljivanja svojih sopstvenih objekata na razvoj softvera koji pomaže vlasnicima da pronađu zakupce, organizuju obilaske i potpišu ugovore. Buena sada upravlja sa više od 11.000 stanova i prikupila je 13,7 miliona dolara od investitora poput EQT i Capnamic Ventures.

Na listi ima još jedno ime koje zvuči da je s Balkana. Riječ je o Danielu Kaidanoviću, ali se iz njegove biografije može naslutiti da je od rođenja u Italiji.

Forbes bira mlade 30 ispod 30 u 10 kategorija – Mediji i marketing, maloprodaja i e-trgovina, nauka i zdravlje, društveni uticaj, zabava, umjetnost i kultura, tehnologija, sport i igrice, finansije, proizvodnja i industrija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...