VALERIJA GALIĆ, PREDSJEDNICA USTAVNOG SUDA BiH: "Kriza se može prevazići da nadležne vlasti ispune svoje ustavne obaveze!"

"Članak 39 Ustavnog suda je izbrisan jer su ozbiljne okolnosti ukazivale da postoji opasnost da Ustavni sud dođe u potpunu blokadu."

  • Društvo

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

O radu Ustavnog suda s posebnim osvrtom na aktuelnu situaciju i izazove s kojim se suočavaju, govorila je večeras u programu televizije Hayat predsjednica Valerija Galić. 

"Sama činjenica da Veliko vijeće Ustavnog suda ne radi, da Ustavni sud nije popunjen, da nadležne vlasti koje su trebale popuniti Sud sa nedostajućim sucima su politički neaktivne, pritisak je na Ustavni sud. Nema poziva političkih struktura. Zna se kako Ustavni sud odlučuje. Donošenje odluke se mora donijeti sa najmanje pet glasova sudaca", rekla je Galić.

Kriza je uzrokovana, između ostalog, izmjenama pravila Ustavnog suda BiH.

"Članak 39 Ustavnog suda je izbrisan jer su ozbiljne okolnosti ukazivale da postoji opasnost da Ustavni sud dođe u potpunu blokadu. Prethodili su pozivi na ostavku, veliki pritisci na Kneževića od nadležnih vlasti u RS-u, odlazak na bolovanje Kneževića, donošenje zaključka NSRS-a da Knežević podnese ostavku. Sve je ukazivalo da postoji ozbiljna opasnost da će Ustavni sud doći u blokadu. Odredba je ukazivala da će se plenarna sjednica Ustavnog suda odgoditi ako na sjednici ne učestvuju tri suca iz Federacije i jedan sudac iz RS-a. Drugi put bi se održala i bez njih. Pravila se mijenjaju većinom od ukupnog broja sudaca", govori Galić.

Od 2022. godine nema Velikog vijeća. Veliko vijeće čini šest domaćih sudija.

"Ne funkcionira od kada je kolega Simović otišao. To otežava rad Ustavnog suda. S obzirom na to da je Veliko vijeće odlučivalo o najvećem broju apelacija koje podnose fizičke i pravne osobe ako smatraju da su im povrijeđena prava. Veliko vijeće je najmanje dva puta mjesečno zasjedalo. Ima i Malo vijeće koje čini tri člana. Malo vijeće odlučuje o privremenim mjerama i administrativnim pitanjima. Sada nemamo ni njih. Kriza se može prevazići da nadležne vlasti ispune svoje ustavne obaveze. Očekujem, ali ne vjerujem da će uskoro", istakla je Galić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...