FRANCUSKA TELEVIZIJA UPOZORAVA: “Srbija više troši na kupovinu oruzja nego sve balkanske drzave zajedno”!

„Bilo bi besmisleno da Pariz, s jedne strane, spominje slanje trupa u Ukrajinu, a s druge prodaje izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, prenose francuski mediji izjavu politologa Jasmina Mujanovića.

  • Regija

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Srbijanski čelnik Aleksandar Vučić uzurbano naoružava svoju zemlju, nabavlja oružje iz Evrope, Kine i Rusije, pri čemu se u deset godina vojni budžet Srbije utrostručio, javlja francuska televizija BFM. No, upitna je kupovina francuskih aviona Rafala o čemu su nedavno u Parizu razgovarali Vučić i Macron.

„Zaključili smo, čini mi se, konkretni dogovor o kupovini Rafalea. Očekujem potpisivanje ugovora u iduća dva mjeseca, u prosustvu francuskog predsednika Macrona, što je izuzetno važno za našu zemlju“, poručio je nedavno Vučić iz Pariza.

No, firma Dassault Aviation trenutno odbija govoriti o mogućoj prodaji aviona Srbiji. Ugovor, koji bi podrazumijevao desetak aviona, mogao bi Francuskoj donijeti tri milijarde eura, ali prije toga vlada se želi informirati o političkim zbivanjima u Srbiji, piše francuska TV.

Srbija izdvaja 2 posto BDP-a za nabavku naoružanja i vojne opreme. Investicije su zadnjih godina u stalnom porastu. Između 2012. i 2023. godine vojni budzet Srbije se utrostručio i dostigao brojku od 1,4 milijarde eura. Više od budžeta ostalih pet balkanskih zemalja zajedno, prenosi francuski BMF.

Između 2014. i 2023. godine Srbija je potrošila 2,67 milijardi eura na nabavku oružja - prije svega za nabavku kineskog protivzračnog sistema FK-3, ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, kao i ruskog odbrambenog sistema Pancir.

Priča o Rafaleima je, međutim, puno složeniji. Povezanost čelnika Srbije s Vladimirom Putinom predstavlja problem za Pariz. Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, nije uvela sankcije Rusiji, po uzoru na zapadne zemlje, piše francuska televizija, navodeči dalje da Srbija nije prekinula nabavku oruzžja iz Rusije i Kine “bez obzira na rat u Ukrajini i rusku agresiju 2022. godine”.

Šta više, srbijanski predsjednik je u februaru s ponosom predstavio svoje najnovije vojne akvizicije: ruski Repellent, sistem protiv dronova, kao i kineske dronove. On je također obećao da će do kraja 2024. godine staviti u proizvodnju bespilotnu letjelicu koja nosi eksploziv, proizvedenu u Srbiji.

Francuska je već neko vrijeme posvećena intenziviranju suradnje sa Srbijom u sektoru odbrane. Bilateralni sporazum o suradnji u području odbrane je na snazi od 2011. godine, a obnovljen je 2019. godine. Ta suradnja ne svdja se svima.

„Bilo bi besmisleno da Pariz, s jedne strane, spominje slanje trupa u Ukrajinu, a s druge prodaje izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, prenose francuski mediji izjavu politologa Jasmina Mujanovića.

Prodaja Rafalea savezniku Moskve „bila bi zabrinjavajuća jer bi omogućila da informacije procure u Kinu i Rusiju“, smatra on.

Kako se navodi u Bijeloj knjizi odbrane Srbije, objavljenoj 2023. godine, „najveći sigurnosni izazov“ za Beograd je s druge strane granice s Kosovom. Francuski predsjednik je među uvjetima naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima s Kosovom, piše BMF.

Međutim, ako dođe do prodaje Rafalea, francuski borbeni avioni mogli bi se upotrijebiti za zastrašivanje Kosova, upozorava Jasmin Mujanović.

Avion koji je ušao u upotrebu 2004. godine i koji bi trebalo letjeti do 2060-ih, predstavlja sam vrh francuske industrije naoružanja i njenog izvoza, pišu francuski mediji. Sedam zemalja već ima Rafale, ili su zaključile ugovore o kupovini istih: Egipat, Katar, Indija, Grčka, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Hrvatska.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...