SRAMNE ODLUKE IZ SKUPŠTINE SREBRENICA; AHMO MEHMEDOVIĆ, POVJERENIK SDP-a BiH ZA „SB“: „Jedini naš odgovor na sve ovo je da na sljedeće...“

(...) Lokalne izbore izađemo u što većem broju i da pobijedi civilizacijski čovjek, dakle probosanski kandidat.

  • Politika

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

Već smo danas izvijestili da je Skupština općine Srebrenice danas usvojila promjenu naziva ulica u ovom gradu. Ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 14 glasova ZA, nakon čega je Klub Bošnjaka napustio sjednicu Skupštine Srebrenice. Iz ovog grada danas su pozvali OHR i druge institucije da reagiraju.

„Odluku donesenu u Skupštini općine Srebrenica može poništiti jedino Ministarstvo lokalne uprave i samouprave u Vladi RS-a Ili da je poništi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ Ahmo Mehmedović, povjerenik SDP-a BiH za Srebrenicu.

„Ova odluka u Skupštini općine Srebrenica, koju je donijela srpska većina koja je tu od 2016., nama pokazuje, prije svega mislim na Bošnjake, da će oni raditi kako žele bez obzira sviđalo se to nama ili ne. S druge strane, jedini naš odgovor na sve ovo je da na sljedeće Lokalne izbore izađemo u što većem broju i da pobijedi civilizacijski čovjek, dakle probosanski kandidat. I mi nemamo problem da to bude Srbin. Ali Srbin koji neće negirati genoci i čovjek koji će raditi za sve stanovnike u općini Srebrenica“, kaže nam Mehmedović.

Veli i da ova politika u Općini Srebrenica od 2016. u kontinuitetu radi na izolaciji Srebrenice od ostatka Bosne i Hercegovie: „Ovo što je danas urađeno je slanje negativne slike. I nama koji živimo u Srebrenici da ovdje nismo dobrodošli, a i onima koji žele ulagati u Srebrenicu, koji nam žele pomoći sa svojim projektima. Njih uopšte ne interesuje šta mi mislimo. Iako smo u proteklom periodu uložili zaista veliki napor da pronađemo taj neki kompromis. Mi smo predložili da ulice u Srebrenici nose neutralne nazive, po nekim civilizacijskim vrijednostima. Mladi, mir, nada, tolerancija, život...“

Međutim, oni su i to ignorisali. Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je rekao da čak nije ni primio to pismo. A kada je bio pod pritiskom medija, izjavio je „da smo mi to kasno poslali“. „Ali ništa u životu nije kasno. Pa ni za taj prijedlog. Mi mladi iz Srebrenice želimo poslati pozitivnu sliku iz našeg grada“, kaže Avdo Mehmedović za naš portal.

Mehmedovićev šef, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas je rekao: "U nevješto zamaskiranom revizionističkom činu, partizane su 'prognali' oficiri vojski susjednih država, pa i komandanti četničkih odreda.“ I ne treba biti previše politički mudar pa shvatiti na šta cilja aktuelna većina iz Skupštine Srebrenica.

Odluku donesenu u Skupštini općine Srebrenica može, dakle, poništiti jedino Ministarstvo lokalne uprave i samouprave u Vladi RS-a što se sigurno neće desiti. Ili da je poništi, odnosno stavi van snage visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. Što je malo vjerovatno. No, trebao bi.

(Dino Bajramović)  

trenutak ...