SEMIR EFENDIĆ NA OBILJEŽAVANJU DANA ARMIJE RBiH: "Možda je dobro vrijeme da se prisjetimo da ove zemlje..."

"Vidimo šta se dešava i u Bosni i Hercegovini, i u regionu, da do dan-danas nije prestalo negiranje genocida, da veoma ružne, fašističke poruke i dalje dolaze iz manjeg bh. entiteta RS".

  • Politika

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 7

"Možda je dobro vrijeme da se prisjetimo da ove zemlje nema bez Armije RBiH", izjavio je danas u Sarajevu načelnik Općine Novi Grad i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH.

"Vidimo šta se dešava i u Bosni i Hercegovini, i u regionu, da do dan-danas nije prestalo negiranje genocida, da veoma ružne, fašističke poruke i dalje dolaze iz manjeg bh. entiteta RS, prenosi NAP.

Politike koje su dovele do toga da imamo Dejtonski sporazum, ali prije toga i genocid u BiH nisu poražene, i one su i dalje žive. Zato je važno prisjetiti se da ih je Armija RBiH zaustavila.

Jer, da nije bilo Armije i njene časne borbe, ne bi se došlo ni do pregovora i razgovora u Dejtonu i načina na koji je formirana današnja BiH, odnosno njen Ustav", rekao je Efendić:

"Nalazimo se evo ispred Spomen-obilježja, na kojem su ispisana imena blizu 2.000 šehida i poginulih boraca koji su dali živote braneći općinu Novi Grad. Širom BiH je tako.

Za nas je vrlo važno u našoj svijesti čuvati uspomenu na jednu časnu Armiju, koja je u najtežim mogućim okolnostima imala najhumaniji oblik ratovanja koji je igdje primijećen.

Dakle, nije primijećena osvetoljubivost, nije pravila koncentracione logore, nije vršila uništavanje vjerskih objekata i iživljavanje nad civilima. To je ona moralna dimenzija, ali naravno osim moralne, postoji i njena herojska dimenzija."

Za 8. juni, na Dan odbrane Općine Novi Grad najavio je završetak izgradnje velikog spomenika "Krila slobode" na brdu Žuč, gdje je veliki broj boraca dao svoje živote braneći grad Sarajevo, a samim tim i državu BiH. 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...