POTPUNA ESKALACIJA KRIZE NA BLISKOM ISTOKU: Britanci otkrili planove Izraela, Amerikanci se neće miješati…

Vijesti na izraelskom Kanalu 12 tvrde da se ratni kabinet složio da će Iranu uzvratiti ‘jasno i snažno‘.

  • Evropa

  • 16. Apr. 2024  

  • 2

Izraelski odgovor na iranski napad mogao bi biti neizbježan, javlja NBC News.

Dvije su se zemlje sukobile na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Teheran je insistirao da ne želi daljnju eskalaciju nakon što je lansirao 300 bespilotnih letjelica i projektila, ali je upozorio na odlučnije udare kao odmazdu na svaki izraelski protunapad.

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da je vrijeme da se "odmaknemo od ruba" jer je zbor svjetskih čelnika pozvao na suzdržanost. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne pokreće nove napade na Iran i rekao da SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim akcijama protiv Irana, ali je privatno rekao da strahuje da Netanyahu pokušava uvući SAD u širi sukob, rekli su dužnosnici za NBC News.

Prema informacijama iz ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Izrael planira ‘bolan‘ udar na Iran koji ne uzrokuje žrtve. Netanyahu je navodno zatražio od IDF-a da sastave popis ciljeva koje bi Izrael mogao pogoditi, a na koje se SAD ne bi žalio, javlja Telegraph.

Washington Post je izvijestio da bi to mogao biti precizni napad na objekt u Teheranu ili kibernetički napad.

Vijesti na izraelskom Kanalu 12 tvrde da se ratni kabinet složio da će Iranu uzvratiti ‘jasno i snažno‘ te da se razgovaralo o nekoliko opcija koje bi bile ‘bolne‘, no ne bi izazvale regionalni rat.

Francuska je u noći sa subote na nedjelju iz Jordana izvela "presretanja" iranskih projektila i bespilotnih letjelica koje su ciljale Izrael, potvrdio je u ponedjeljak Emmnuel Macron koji kaže da želi "učiniti sve da se izbjegne požar" na Bliskom istoku.

“Imamo zračnu bazu u Jordanu (...) Ugrožen je bio jordanski zračni prostor ispaljivanjem tih projektila. Digli smo naše avione i presreli smo ono što smo morali presresti”, izjavio je francuski predsjednik na kanalima BFMTV.

Odlukom da "udari na Izrael" s njegovog tla, Iran je izazvao "duboki raskol", ocijenio je također.

“Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar (...) i stoga pokušati uvjeriti Izrael da ne treba odgovoriti eskalacijom, nego izolacijom Irana, uspjeti uvjeriti zemlje regije da je Iran opasnost, povećati sankcije, povećati pritisak na nuklearne aktivnosti i zatim pronaći put do mira u regiji”, izjavio je.

Francuska razgovara "sa svim zemljama u regiji (...) Ono što mi pokušavamo biti je posrednička sila", dodao je francuski predsjednik koji će tijekom dana ponovno razgovarati s izraelskim premijerom.

Ali "Amerikanci su ti koji imaju vrlo važnu ulogu u obuzdavanju Irana", priznao je.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...