POJAVILE SU SE ČAK I U GRADU: GSS podijelio osnovne korake u slučaju ujeda zmije

Ujed zmije može biti opasan i zahtijeva brzu reakciju.

  • Jeste li znali

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Proljeće donosi veće aktivnosti u prirodi, što može rezultirati povećanim rizicima od povreda i susreta s raznim opasnostima, uključujući i zmije.

Ujed zmije može biti opasan i zahtijeva brzu reakciju, a iz Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo podijelili su osnovne korake prve pomoći za ujed zmije:

1. Ostanite smireni - Važno je da ostanete smireni i uvjerite osobu da će sve biti uredu. Panika može povećati brzinu širenja otrova.
2. Ograničite kretanje - Pokušajte ograničiti kretanje osobe koja je ugrizena kako biste spriječili širenje otrova po tijelu.
3. Pozovite pomoć - Odmah pozovite hitnu pomoć ili gorsku službu spašavanja, zavisno od područja u kojem se nalazite.
4. Ostavite ranu otvorenom - Nemojte pokušavati izvući otrov ili izrezati ranu jer to može povećati štetu.
5. Provjerite da li su skinuti nakit i sat pa imobilizujte ugroženi ekstremitet - Ako je ugriz na ruci ili nozi, pokušajte imobilizirati taj dio tijela kako biste smanjili protok krvi i širenje otrova.
6. Pratite vitalne znakove - Pratite disanje, puls i ostale vitalne znakove osobe sve dok ne stigne pomoć.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...