ŠPANSKI PREMIJER PO EUROPI PRIKUPLJA PODRŠKU: "Irska i Norveška za priznanje Palestine, a Portugal je..."

(...) zasad suzdržan.

  • Evropa

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 0

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez, koji po Europi prikuplja podršku za priznanje nezavisnosti Palestine, pridobio je Irsku i Norvešku, ali ne i Portugal nakon što su na vlast ondje došli konzervativci, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

"Ono što se dogodilo tokom ovog vikenda potvrđuje da je nužno ono što zagovaramo mjesecima", izjavio je Sanchez u ponedjeljak na konferenciji za medije na kojoj je bio s novim portugalskim premijerom Luisom Montenegrom, prenosi Hina.

Iran je u subotu navečer napao dronovima Izrael kao odgovor na raketiranje iranskog konzulata u Siriji.

"Sada se pred nama otvaraju dva puta. Jedan vodi do eskalacije rata, a drugi do prekida vatre na svim stranama", rekao je Sanchez. "Španjolska od početka ove krize zagovara mirovni proces uz rješenje s dvije države, a time i međusobnim priznanjem Palestine i Izraela", dodao je.

Sanchez je još ranije poručio da Španija do jula namjerava priznati nezavisnu državu Palestinu, a da bi se uskoro unutar EU-a mogla "stvoriti kritična masa" da to učine i druge zemlje.

Španiji su se u tome pridružile Irska i Norveška, koje je Sanchez posjetio u petak, ali je novoizabrana Vlada Portugala ostala suzdržana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...