NAUČNICI SU IZRAČUNALI: Kad će Sunce neizbježno umrijeti, a Zemlja više neće biti pogodna za život

Iako je sudbina Sunca već sada poznata, ostaje pitanje šta će biti sa njegovim planetarnim pratiocima?

  • Šareni svijet

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Za otprilike pet milijardi godina Sunce će neizbježno umrijeti, a Zemlja više neće biti mjesto pogodno za život - navode naučnici.

Iako je sudbina Sunca već sada poznata, ostaje pitanje šta će biti sa njegovim planetarnim pratiocima?

Nije jasno može li se Zemlja "pomaći" dovoljno brzo prije nego što je Sunce sustigne i spali u času svoje smrti.

Ali, čak i da to uspije, Zemlja bi izgubila svoju atmosferu i okeane te ne bi bila lijepo mjesto za život, ističu naučnici iz Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji.

Studija otkriva sumornu budućnost za Suncu najbliže planete - Merkur i Venera predodređeni su da ih proguta Sunce.

Zemljin opstanak je neizvjestan i zavisi od njene orbitalne dinamike, kako se masa Sunca smanjuje, a gravitacioni uticaj mijenja planetarne interakcije.

Ako Zemlja "za dlaku" izbjegne uništenje, transformiraće se iz trenutnog nastanjivog stanja u negostoljubiv svijet lišen atmosfere i okeana.

Analiza umrlih zvijezda - "bijelih patuljaka" - pokazuje da oni, ako su blizu, mogu raskomadati asteroide, mjesece i planete u manje dijelove zbog velike gravitacije tih ugaslih zvijezda.

Studija, objavljena u naučnim časopisima, zasniva se na 17-godišnjim podacima o tri različite bijele patuljaste zvijezde.

Te zvijezde pokazivale su periodične događaje zatamnjenja u skladu sa raspadom planetarnih krhotina u orbiti, koje bi ti bijeli patuljci na kraju i "progutali".

Iako propast Zemlje možda neće biti tako kataklizmična kao ona opažena u studiji, vjerovatno će podleći širenju Sunca prije nego što i ono postane "bijeli patuljak".
- prenosi "ScienceAlert".

federalna.ba/Srna

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...