REFIK LENDO U AHMIĆIMA: "U Bosni se mnoge stvari kažu kada čovjek prešuti. Ali naša je obaveza je da..."

U Ahmićima danas prevladava tuga i tišina. Svi oni koji su imali sreću da prežive zločine koji su se dogodili 16. aprila, danas duboko u sebi vraćaju stare filmove.

  • Društvo

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 3

Na današnje jutro prije 31 godinu probudili su ih jecaji, granatiranja i paljenja kuća sa ljudima unutar istih.

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH, na komemoraciji koja je održana u Multimedijalnoj sali u Ahmićima. 

"U ovakvoj situaciji čovjek pripremi govor, vodi računa šta će kazati. Međutim, gledajući ovaj ambijent, film, naše majke, očeve... onda čovjek taj papir odbaci. Ja sam ga odbacio. Govorit ću onako kako ja to osjećam danas, kao i prije 31 godinu. Kada su u pitanju Bošnjaci onda oni ovakve situacije šutke sve podnose i posmatraju. U Bosni se mnoge stvari kažu kada čovjek prešuti. Ali naša je obaveza je da govorimo i opominjemo historijske pa i pravne činjenice. Govoriti i prenositi istinu je najveći lijek za pomirenje i povjerenje. Istina i samo istina. Ljudi u Vitezu i Srebrenici ne traže osvetu, traže pomirenje bez obzira što u to vrijeme nisu imali pušaka.

Napraviti genocid u Srebrenici, a Međunarodna zajednica uzela i ono malo naoružanja i garantovala sigurnost Bošnjaka!

Ovo je nas ojačalo, ali otvoreno kažemo, Međunarodna zajednica nije kriva za Ahmiće! Kriva je za BiH. Vezali su nam ruke.

Kakva je to Međunarodna zajednica kad ti ne dozvoli da se naoružaš? Kakav je to odnos demokratske Evrope koja je posmatrala šta se dešava u Srebrenici i Ahmićima, te demokratske principe mi ne moižemo prihvatiti. Ne tražimo osvetu, tražimo pravdu. To su demokratski principi. Mi smo na strani svih onih koji brane svoju djecu. Ne želimo osuditi naše susjede-katolike, mi želimo s njima živjeti. Nisu oni krivi za ovo što se desilo u Ahmićima. Znamo ko je to uradio. Vidite kako su dušmani danas krenuli u lobiranje da UN ne usvoji Rezoluciju o Srebrenici. Upućujem apel međunarodnim snagama da povedu računa, da čitav svijet zna šta se desilo u Srebrenici. Ne smijemo više biti naivni kada je u pitanju naša država. Ovo naše današnje obraćanje, spominjanje nije atak, nije osveta prema našim komšijama, prema susjedima. Govorimo ovo zbog istine, a ta istina se mora prenositi, primjenjivati po pitanju i suživota i povjerenja. Istina nam treba da imamo povjerenje između svih nas koji ovdje žive", kazao je danas, između ostalog, Refik Lendo. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...