REAKCIJA SDA: Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina

Dalje dodaju da Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.

  • Politika

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 14

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su reagovali na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji, kako kažu iz SDA, "držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je 'laž srpski državni interes', boraveći u Mostaru danas je ponovo negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije".

“Tvrdnjom da je „pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”, nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje „sto za jednoga“ i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću. Koliko god se Vučić trudio da lažima negira i vlastitu ulogu i ulogu države na čijem je trenutno čelu, istina će zauvijek ostati zapisana. A ona glasi: Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida”, navode iz SDA.

Dalje dodaju da Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.

“Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži. Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina”, zaključuju iz SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...