MEĐUNACIONALNI INCIDENT U PANČEVU: Hrvatska uputila Srbiji protesnu notu, Vučić osudio napad na novinare

Jednom od četvorice osumnjičenih za napad je određen pritvor, potvrdilo je pančevačko Više tužiteljstvo za Hinu.

  • Regija

  • 16. Apr. 2024  

  • 2

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je danas uputilo protestnu notu Srbiji zbog fizičkog napada na četvoricu hrvatskih državljana i na dvojicu srpskih državljana koji su stali u njihovu odbranu u nedjelju u Pančevu.

“MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran”, stoji u saopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Dodaje se da MVEP očekuje da srbijanski zvaničnici hitno i jasno javno osude napad.

Također, hrvatsko ministarstvo “traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju te očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja”.

Četiri osobe su u nedjelju u Pančevu po nacionalnoj osnovi vrijeđale četvoricu hrvatskih državljana, a zatim i fizički napale dvojicu hrvatskih i dvojicu srpskih državljana, pri čemu su “oštećeni zadobili lake tjelesne povrede”, navelo je Više tužiteljstvo u Pančevu.

Jednom od četvorice osumnjičenih za napad je određen pritvor, potvrdilo je pančevačko Više tužiteljstvo za Hinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas nakon otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru da će nadležni organi Srbije istražiti incident u Pančevu.

"Ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari u Pančevu, to osuđujem, a naši nadležni će uraditi sve da se procesuiraju odgovorni. To je nedopustivo i to se ne smije događati ni u regiji”, kazao je Vučić.

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...