IZ DEMOKRATSKE FRONTE O ZLOČINU U AHMIĆIMA I TRUSINI: "Dijelimo bol i osuđujemo svako negiranje zločina i svaki oblik zaštite zločinaca"

"Današnji dan možda je i najbolji trenutak za suočavanje sa prošlošću..."

  • Vijesti

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Odavanjem počasti žrtvama danas, danas je obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u selu Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. godine ubili 116 civila.

O godišnjici zločina oglasila se i Demokratska fronta:

"Danas se prisjećamo žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini. Dijelimo bol sa porodicama žrtava i sa suosjećanjem i empatijom pristupamo sjećanju na ono što se dogodilo. Sve nevine žrtve su jednake za nas, a vjerujemo i za sve građane Bosne i Hercegovine.

Naša misija je da pogledamo istini u oči, i kao društvo krenemo naprijed, uz sjećanje na svaku nevinu žrtvu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Preduslov za to svakako je poštivanje svih presuda sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, kao i javna osuda svakog zločina.

Današnji dan možda je i najbolji trenutak za suočavanje sa prošlošću, kao i da se jasno poruči da zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja.

Također osuđujemo svako negiranje zločina kao i bilo koji oblik zaštite i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca. Pozivamo sve nadležne pravosudne institucije da konačno pristupe procesuiranju svakodnevnog negiranja presuđenog zločina", naveli su iz DF-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...