TABAKOVIĆ O ODLUCI DA SE IZMJENE NAZIVI ULICA: "Ratni ciljevi srpskih političkih partija u Srebrenici nisu prevaziđeni"

"Bilo je tu još opasnijih prijedloga..."

  • Politika

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik SDA u Srebrenici Alija Tabaković danas je govorio za N1 nakon jučerašnje sjednice Skupštine u ovom gradu gdje je usvojena odluka o promjeni naziva ulica. Predstavnici Bošnjaka su napustili sjednicu prije glasanja.

“Nažalost ovo je dokaz da ratni ciljevi srpskih političkih partija u Srebrenici nisu prevaziđeni. Posebno je to indikativno jer su rukovodstvo u Skupštini ljudi koji su prije 29 godina bili sastavni dio političkog i vojnog života vojske RS koja je presuđena za genocid. Zamjenik načelnika i potpredsjednik Skupštine koji je na spisku odgovornih osoba koje su učestvovale u genocidu”, kazao je Tabaković.

“Sve ono što smo učinili napora da stvorimo bilo kakvu saradnju, oni iz dana u dan donose odluke koje nas udaljavaju jedne od drugih”, dodao je u razgovoru za N1.

Na pitanje šta je cilj ovakvog prijedloga u Skupštini, Tabaković je kazao:

“Cilj je pokazati da je ovo teritorija jednog naroda, da je ovo prostor za jedan narod. Jučer je i to kazao zamjenik načelnika. Bošnjaci nemaju pravo da se pitaju za bilo šta po gradu. To je jasna poruka da se minimizira postojanje Bošnjaka posebno kada govorimo jasno i glasno da smo za suživot i da se borimo za prava kako našeg naroda tako i svakog i podsjećamo da je u ovome gradu počinjen genocid”.

Također, Tabaković kaže da ovo nije priče od jučer nego nešto što je poznato od ranije.

“Kompletna naselja i ulice su izmijenjenih naziva. Ovo nije dio priče od jučer, ovo je priča stara već godinu dana. Bilo je tu još opasnijih prijedloga, čak sa imenom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Nažalost, mi imamo spomenik mira, sada je taj spomenik bačen u sjenu nakon što su oprali pare i bespotrebno ga gradili”.

Na pitanje kakva je uloga u cijeloj priči Salke Tursunovića, predsjednika SO Srebrenica, kazao je:

“Salko Tursunović je učestvovao u formiranju komisije i on je predložio tri člana Naroda i Pravde, tada je on bio nezavisni odbornik i priključio se SDP-u. Mi smo upozoravali jer smo znali šta će se desiti. Ovo što je jučer uradio je kukavičluk. Pobjegao je na bolovanje, dobio je “nekakav” srčani udar, a danas ga viđam po gradu. Trebao je jučer doći i pokazati hrabrost kao odbornici, da jesmo za razgovor i za promjene naziva nekih ulica ali ne na ovakav način. Ne smijemo dozvoliti da sve vrijednosti antifašizma budu protjerane iz Srebrenice. Mi smo jučer odlučili da ne učestvujemo i ne damo legalitet i legitimitet ovakvim pokušajima”, kazao je Tabaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...