IVANIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI: "Dodik je samo dobio argumentaciju da može nastaviti ono što je do sada radio!"

“Kada je Dodik u pitanju, sve je moguće. Ne vjerujem da njemu sad odgovara da ide sa SDA, a što se tiče odluke Ustavnog suda to je sve na dugom štapu”.

  • Politika

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 5

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić danas je govorio za N1 o političkim prilikama i odnosima u BiH u jeku posljednjih dešavanja na političkoj sceni.

“Mislim da je Dodiku kao opravdanje onoga što je radio posebno poslužila ova nepotrebna epizoda koja se desila sa Rezolucijom o Srebrenici. Mislim da će rezultati svega toga biti izuzetno negativni i dovelo je do homogenizacije Bošnjaka na jednoj strani i Srbima. Skoro 30 godina poslije kraja rata mi ponovo proživljavamo iste tenzije, strahove i naduravanja koje ne mogu ništa dobro donijeti. Dodik je samo dobio neku argumentaciju da može nastaviti ono što je do sada radio. Ne mogu samo Dodika činiti odgovornim za ovo stanje, za ovo su odgovorni svi politički akteri koji su posebno učestvovali u vezi sa svim ovim u Srebrenici”, kazao je Ivanić.

Ivanić smatra da “Rusija neće podržati ništa što ugrožava Dejtonski sporazum”.

“Znam da Rusija neće podržati ništa što ugrožava Dejtonski sporazum. Ja ne vjerujem da tu vrstu politike ozbiljna ruska diplomatija može podržati. Dodik se hvata svoje retorike vjerujući da je ona dovoljno snažna, da će nekoga prepasti. Mislim da je to avanturizam, uvjeren sam da nema podršku ni iz Srbije”.

Mladen Ivanić smatra da politika “naduravanja” ne vodi ničemu dobrom.

“Uloga predsjednika Srbije jeste da na neki način podržava institucije Republike Srpske. Vjerovatno je očekivati da se ta Rezolucija donese i onda možemo očekivati svojevrsnu euforiju u Sarajevu i jedno antiraspoloženje u Banjaluci i to će neminovno imati negativne posljedice. Mislim da ova politika naduravanja ne vodi ničemu dobrom i to će stvoriti negativan ambijent u kojem ne vidim dobra rješenja”.

Republika Srpska i zaduživanje?

“Finansijska stabilnost jeste upitna ali nije ključni razlog za dizanje tenzija. Ovdje je neka vrsta političkog naduravanja. Dodik je očigledno očekivao da će od Trojke imati neku vrstu ustupaka, koje do sada nije imao. U tim uslovima Dodik radi ovo što radi, a na to se natovarilo i ovo nametanje Izbornog zakona”, kazao je Ivanić.

“Kada je Dodik u pitanju, sve je moguće. Ne vjerujem da njemu sad odgovara da ide sa SDA, a što se tiče odluke Ustavnog suda to je sve na dugom štapu”.

Kada je riječ o najavi usvajanja izbornog zakona RS, Ivanić je kazao:

“Dodik ne može dobiti međunarodni legitimitet izbora niti priznanje i tu se ulazi u jednu zavrzlamu. Mislim da će to biti izazovna situacija”.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...