BODO WEBER OTVORENO: Današnja rasprava će pokazati da li će Rezolucija o Srebrenici biti usvojena

Hoće li Generalna skupština UN-a usvojiti Rezoluciju o Srebrenici? Može li njeno usvajanje dovesti do dodatnog zaoštravanja odnosa u regionu? Hoće li voditi većem razdoru ili konačnom prihvatanju i pomirenju?

  • Vijesti

  • 17. Apr. 2024  

  • 1

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa Federalne televizije - Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu. 

Hoće li Generalna skupština UN-a usvojiti Rezoluciju o Srebrenici? Može li njeno usvajanje dovesti do dodatnog zaoštravanja odnosa u regionu? Hoće li voditi većem razdoru ili konačnom prihvatanju i pomirenju?

Govorimo o NATO i evropskom putu BiH, nadolazećim izborima u BiH i Evropskoj uniji.

-Gospodine Webera koliko je izvjesno usvajanje rezolucije o Srebrenici u generalnoj skupštini UN-a što očekujete od današnje rasprave? Evo znamo da imamo snažna lobiranja velikih sila za usvajanje rezolucija o Srebrenici a sa druge strane da imamo i najavu Srbije o njihovom snažnom lobiranju i nekako riječi Aleksandra Vučića kako će se svi iznenaditi koliku podršku Srbija zapravo ima u tome.- 

"Teško je predvidljivo dokle će ići sa rezolucijom, koji su izgledi. Već ste rekli ima snažnih lobiranja onih grupa zemalja koji podržavaju rezoluciju a ima i snažno odnosno vrlo jako kontra lobiranje od strane Srbije i svojih saveznika. Sudeći po izjavama predsjednika Vučića on upravo računa na zemlje takozvanog globalnog Juga međutim na drugoj strani imamo iz globalnog Juga Ruanda koja je dio sponzora rezolucije, tako da ja očekujem da će današnja rasprava biti neka vrsta putokaza kakav će biti odnos snage i da li će biti dovoljno zemalja koje će podržati rezoluciju i da li će ona proći idući mjesec."

-Očekujete li određene amandmane, određene ispravke rezolucije i kakve bi one eventualno mogle biti, ko bi mogao tražiti?- 

"Ne ja ne očekujem. Za razliku od lažnih tvrdnji zvaničnika iz Republike Srpske i iz Srbije šta sve sadrži rezolucija. Ona je zaista dosta neutralna sem spominjanja genocida u Srebrenici. Ona ne spominje ni srpski narod, ni Srbiju niti Republiku Srpsku znači ništa. Daleko od optužbe ili tvrdnje da se tu označavaju Srbi kao genocidan narod, da se ne omogući život srpskog naroda u Bosni i Hercegovini ili Republici Srpskoj. Prema tome to je vrlo oprezno formuliran tekst rezolucije a na ono na šta cilja na neki način jeste svjetsko priznavanje dodatno priznavanje činjenice genocida u Srebrenici i neka vrsta ozvaničenja tog historijskog sjećanja Ujedinjenih nacija. Tako da bio bi iznenađen kada bi došlo do nekih amandmana."

-Ukoliko dođe do tog svjetskog priznavanja odnosno već ga imamo na svjetskom nivou, dakle priznavanje genocida u Srebrenici ali ovakav vid bi uistinu bio značajan prvenstveno za preživjele žrtve genocida. Milorad Dodik najavljuje određeno odcijepljenjene, osamostaljenje Republike Srpske ukoliko do toga dođe. Kako vi gledate na to i kome uopšte Milorad Dodik prijeti? Da li on prijatelj Ujedinjenim narodima dakle i njih upozorava zapravo pokušava spriječiti to usvajanje i jesu li to samo onako prijetnje kako kažu u Bosni i Hercegovini “pucanj u prazno” ili bi se ipak ostvarile?- 

"Pa vidite, mislim jasno jeste da on nema čime da prijeti Ujedinjenim nacijama, prema tome ako bi to bio cilj to bi bile prazne prijetnje. Sigurno je to jedan pokušaj na jednoj strani da spriječi usvajanje rezolucije, na drugoj strani imamo radikalizacije političkih prilika u Bosni i Hercegovini zadnjih par sedmica od strane Milorada Dodika i režima u Republici Srpskoj. Tu je rezolucija samo neko dodatno sredstvo prvobitni povod za ponovnu prijetnju secesijom kroz usvajanja zakona odnosno davanje u Parlament izborni zakon, jeste nametanje takozvanog paketa, amandman na izborni zakon u Bosni i Hercegovini. Da li je to realna prijetnja ili pucanj u prazno, ja bih rekao da imamo istu situaciju koju već godinama imamo. Isto smo imali godine 2021 i 22.  Da li gospodin Dodik zaista konačno poslije ne znam koliko desetina puta prijetnjom ozbiljno misli, treba podsjetiti da je zadnji put kad je ušao za dosta anti ustavni, jednostranih entitetskih zakona koji bi išli ka secesiji. Na kraju nije implementirao te zakone. Tada se činilo da gospodin Dodik nema jasan plan, ne zna dokle će ići sa svojom eskalacijom stanja. Čini mi se da imamo sličnu situaciju sada, u međuvremenu imamo i promjenu pravne situacije gospodin Dodik se već zbog anti ustavnog djelovanja  nalazi pred sudom Bosne i Hercegovine. Znači imamo tu i nove posljedice tako da je ja bih rekao u ovom trenutku dosta nejasno da li će on zaista ići tim pravcem. Čini se da on ide sve do tog stepena ali da ne ne preleti isti taj stepen. U isto vrijeme to je ponovo jako opasna situacija ako gospodin Dodik kako se čini ulazi u jednu eskalaciju a ne zna kako će izaći iz nje, to može imati vrlo ozbiljne posljedice."

federalna.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...