SRBI "RAZAPINJU" GRKINJU ZBOG KOSOVA: "Zbog zastupnice Bakoyannis više nikada neću ići u Grčku na more!"

Za prijem Kosova u Vijeće Europe je glasalo preko 80 posto zastupnika koji su učestvovali na sastanku, znatno više od potrebne dvotrećinske većine.

  • Regija

  • 17. Apr. 2024  

  • 1

Predsjednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić rezigniran je stavom Dore Bakoyannis, šefice kluba grčkih poslanika u Vijeću Evrope, koja je sačinila pozitivan izvještaj o prijemu Kosova u Vijeće Evrope.

Glišić je gostujući na Informer televiziji istakao da je odluka Vijeća Evrope, koja je dala Kosovu preporuku za ulazak u tu organizaciju, “skandalozna i sramotna”.

Posebno je rezigniran stavom grčke predstavnice Dore Bakoyannis, koja je, kako kaže, “pokazala da su nam Grci lažni prijatelji”.

"Živ ne bih otišao u Grčku na more! Više moja noga tamo neće kročiti! Daleko im lepa kuća, da je njihovo more jedino na svetu, više me ne bi videlo", rekao je Glišić.

On je kazao da je krajnje vrijeme da se Srbija prema svakome postavi onako kako zaslužuje.

"Prema onima koji su vam lažni prijatelji, da ih tretiramo kao lažne prijatelje. Ko vam je neprijatelj da ga tretiramo kao neprijatelja. Kako nešto što ne postoji može da se primi? Ajde da onda prime i Nedođiju, ili evo da izmislimo neku državu. Oni daju kao obrazloženje, tamo je demokratija, vladavina prava. Kakva bre vladavina prava, pa u vreme aparthejda nije bilo takvog progona jednog naroda kao što je sada slučaj na Kosovu sa Srbima", istakao je Darko Glišić.

Podsjećamo, Parlamentarna skupština Vijeća Europe je u utorak navečer izglasala podršku članstvu Kosova u Vijeću Evrope i pozvala Vijeće Ministara da usvoji formalnu odluku o tome. Izvještaj kojim se potvrđuje da je Kosovo ispunilo potrebne osnovne uvjete za prijem u Vijeće Europe je pripremila Dora Bakoyannis, zastupnica iz Grčke. Ona je u debati rekla da je izvještaj realan opis stanja, da su i pravni stručnjaci potvrdili ispunjavanje uvjeta od strane Kosova, te stoga i preporučuje Vijeću Ministara da pozovu Kosovo u članstvo u Vijeću Europe. Bakoyannis je odgovorila i onima koji su je grubo kritizirali, uglavnom iz država koje nisu priznale neovisnost Kosova. Rekla je da takvi moraju biti iskreni jer oni ionako ne bi nikada podržali pozitivno mišljenje o Kosovu jer su protiv same ideje o neovisnosti Kosova.

Za prijem Kosova u Vijeće Europe je glasalo preko 80 posto zastupnika koji su učestvovali na sastanku, znatno više od potrebne dvotrećinske većine.

Bakoyannis je rekla da njena zadaća nije bila baviti se pitanjem statusa već samo istražiti i izvijestiti da li Kosovo ispunjava ili ne uvjete za prijem u Vijeće Europe.

Zastupnici iz Srbije su predložili brojne amandmane protiv ove odluke. Čak su tražili da se sve odgodi "dok Vijeće sigurnosti UN-a ne odluči o statusu Kosova". Svi ti amandmani su odbačeni velikom većinom. I tokom rasprave zastupnici iz Srbije su grubo vrijeđali izvjestiteljicu Doro Bakojanis, govoreći da ona „nema integriteta“ i da je „licemjerna“.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...