ŠEF EVROPSKE DIPLOMACIJE SA SAMITA G7: "Zemlje članice EU-a trebaju poslati proturaketne sisteme Ukrajini"

Ukrajinska protuzračna odbrana je ključno pitanje za ministre okupljene u Italiji.

  • Evropa

  • 18. Apr. 2024  

  • 1

Zemlje članice Europske unije trebaju poslati svoje proturaketne sisteme kako bi ojačale protuzračnu odbranu Ukrajine dok Rusija napada njene gradove, rekao je šef europske diplomacije u četvrtak, upozorivši da se Europa ne može oslanjati isključivo na Washington kada je riječ o pomoći za Kijev.

Više od dvije godine nakon početka ruske invazije, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, republikanci u američkom Kongresu blokiraju ključnu vojnu pomoć, a EU ne uspijeva na vrijeme dostaviti dovoljno municije. 

"Imamo Patriote, imamo proturaketne sisteme. Moramo ih izvaditi iz naših kasarni, gdje se nalaze za svaki slučaj, i poslati ih u Ukrajinu, gdje bijesni rat", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova iz zemalja članica skupine G7 na otoku Capriju.

"Inače će biti uništen elektroenergetski sistem Ukrajine. A nijedna se zemlja ne može boriti bez električne energije u domovima, u tvornicama, za internet, za sve", dodao je.

Ukrajinska protuzračna odbrana je ključno pitanje za ministre okupljene u Italiji, nakon što je Njemačka u srijedu apelirala na Europsku uniju i NATO savez da više učine kako bi se pomoglo Kijevu, prenosi Hina.

"Siguran sam da ćemo to učiniti, no moramo to brzo obaviti", poručio je Borrell, dodavši da žali što "unutarnja politika" u Sjedinjenim Američkim Državama odgađa prijeko potreban paket pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 60,84 milijarde dolara.

"Ne možemo ovisiti samo o SAD-u. Moramo preuzeti vlastitu odgovornost i prestati govoriti: 'SAD je dovoljan'", izjavio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...