MARINKO ČAVARA: "Neki od zaključaka su prepisani iz Ustava, a neki van naše nadležnosti"

“Neki od zaključaka su za evropski put, a mi smo kao HDZ za tu opciju, kao i za ubrzanje početka pregovora sa EU o članstvu BiH. Neki zaključci su bespotrebni, jer nalažu da nekoga pozovemo da poštuje zakon”, kazao je Čavara.

  • Vijesti

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 0

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Marinko Čavara (HDZ) ističe da je teško kazati koliko će zaključaka biti usvojeno na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, prenosi Fena.

Kako je kazao, neki od zaključaka su prepisani iz Ustava BiH, dok su drugi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

“Neki od zaključaka su za evropski put, a mi smo kao HDZ za tu opciju, kao i za ubrzanje početka pregovora sa EU o članstvu BiH. Neki zaključci su bespotrebni, jer nalažu da nekoga pozovemo da poštuje zakon”, kazao je Čavara.

Ističe da bi svakom stanovniku BiH trebala biti normalna potpora na evropskom putu, neovisnosti i cjelovitosti BiH, kao i Ustavu i njenim zakonima.

Smatra da vlast u BiH djeluje u složenim okolnostima, gdje međunarodni zvaničnici nisu usaglašeni sa parlamentarnom većinom već djeluju mimo stavova.

“Imali smo pozitivan trend donošenja zakona koje je od nas tražila EU, a potom iznenađujuće nametanje promjena Izbornog zakona, nakon čega imamo još složeniju situaciju. Te promjene nisu ništa posebno donijele osim pogoršanja odnosa”, objasnio je zastupnik.

Napomenuo je da bi volio da “dobijemo potpuni integritet izbornog procesa na način da svaki narod može birati predstavnike na mjestima gdje je to Ustavom predviđeno i da ne bude nikakvih devijacija od onoga što je zakonom propisano.”

Rekao je da bi institucije države trebale da odlučuju neovisno od želja onih koji bi nešto drugo radili u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...