VOJNO-POLITIČKI ANALITIČAR NEVEN KAZAZOVIĆ ZA "SB": "Zlo se akumulira, Srbija je glavna, EUFOR i NATO se pripremaju na opasne situacije"

Iako kaže da se teško usuđuje komentirati nešto što nije njegova oblast, "pogotovo takve laži i primitivizam", kako kaže vojno-politički analitičar Neven Kazazović za "Slobodnu Bosnu",  za njega posljednja dešavanja pokazuju "da je zlo tamo gdje je uvijek bilo, to jeste u Srbiji".

  • Vijesti

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 5

Nakon skandaloznih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske koji su usvojeni jučer, a zatim i huškačkog mitinga u Banjoj Luci kojeg je organizirao predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik, ne smiruju se reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti zbog poruka koje su sa njega poslate.

Iako kaže da se teško usuđuje komentirati nešto što nije njegova oblast, "pogotovo takve laži i primitivizam", kako kaže vojno-politički analitičar Neven Kazazović za "Slobodnu Bosnu",  za njega posljednja dešavanja pokazuju "da je zlo tamo gdje je uvijek bilo, to jeste u Srbiji".

Srbija glavna

"Ovi iz Banje Luke su pomoćno sredstvo. Dobro pogedajte samo ove reakcije na rezoluciju UN-a. Pa tu je glavna Srbija. A ovi odavde samo im pridržavaju kaput. Manipulacija narodom ne može vječno trajati, ma kako bio jak nacionalizam. Pogledajte samo koliko tamo ima zlih i glupana. Problem je u tome da im ovi naši svojim opasnim reakcijama idu na ruku. Stvari kod nas je potrebno potpuno obrnuti, a ne na nacionalizmom na nacionalizam. Njihov je jači, zato se mora udariti tamo gdje su slabi. Da li smo mi s obzirom na 25 godina promašaja za to sposobni? Nema mnogo vremena. Posljednji događaji pokazuju da se zlo akumulira. A mi imamo još jednog susjeda", poručio je Kazazović.

Dan uoči najavljenog mitinga i posebne sjednice NSRS-a, vojna oklopna vozila EUFOR-a stacionirala su se u Istočnom Sarajevu i na Palama. Prema tvrdnjama načelnika Opštine Pale Boška Jugovića, vozila na ulicama RS-a uznemirila su građane, stoga je uputio pismo EUFOR-u.

EUFOR i NATO se spremaju za moguće eskalacije

Kazazović je za "Slobodnu Bosnu" pojasnio šta znači taj čin EUFOR-a, te je prokomentirao i tvrdnje profesora Zlatka Hadžidedića koji je upozorio kako bi EUFOR mogao izaći na "entitetske linije i podijeliti BiH".

"EUFOR brine o cijeloj Bosni i Hercegovini i o nikakvim graničnim linijama entiteta nema govora. Prije dva dana su otišli u Istočno Sarajevo i bili u RS-u sa svojim oklopnim vozilima, što pokazuje činjenicu da granice ne postoje. Unutrašnje granice ne postoje, to je jedno", pojašnjava Kazazović te dodaje da ima nekih promjena što se tiče EUFOR-a koje su vrlo karakteristične, samo na njih treba obratiti pažnju.

"Glavni komandant NATO-a za Evropu (Christopher Cavoli, op. a) rekao je da NATO podržava EUFOR. To smo mi znali, ali sad je to nedvosmisleno izjavljeno. Prema tome, ako bi EUFOR došao u neki problem, tu je NATO", objašnjava Kazazović dodajući kako je svaki vojnik EUFOR-a iz zemlje koja je članica NATO-a.

"A sada je Francuska poslala rezervni bataljon. To rezervni uzmite sa rezervom, to je pravi bataljon i uz njega je NATO poslao tešku opremu. Šta spada u tu tešku opremu možemo samo nagađati, ali očigledno da oni se pripremaju na eventualno da neke čudne ili opasne situacije preduhitre", pojašnjava Kazazović za "SB" dodajući da to ne može biti jasnije.

Putin preko Balkana želi do toplih mora

Kazazović podsjeća i na izjavu predsjedavajućeg američkog Kongresa (Mike Johnson, op. a) koji je rekao da Putin poslije Ukrajine najvjerovatnije hoće da ide na Balkan.

"Balkan je, što se tiče Rusije, uvijek bio vrlo važan jer su preko Balkana htjeli doći do mora. Ona ima mora, ali to nisu topla mora, a oni hoće da izađu na topla. Nekada su to htjeli preko Turske, na Bosfor i Dardaneli, a sada želi preko Zapadnog Balkana da dođe do crnogorskog primorja i eventualno do bosanskog primorja", pojašnjava Kazazović.

U razgovoru za naš portal kaže i kako mu se ne dopada priča Zlatka Hadžidedića ni dizanje tenzija, smatra da cijelu situaciju treba posmatrati drugačije.

(S. Hodžić)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...