MONSTRUM IZ "BIJELIH ORLOVA": Na suđenju Borislavu Gligoreviću za silovanja na području Zvornika...

(...) vještakinja je zaključila kako žrtve trpe trajne duševne bolove sa umanjenjem opće životne aktivnosti.

  • Hronika

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 1

Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela je nalaz i mišljenje o stanju duševnog zdravlja dvije svjedokinje, koje su, prema optužnici, silovane, a koji je sačinila na osnovu materijalne dokumentacije i razgovora sa žrtvama.

Vještakinja je za jednu od žrtava kazala kako trpi trajne duševne bolove, od srednjeg do jakog intenziteta i da je kod nje uočeno umanjenje opće životne aktivnosti za 40 posto.

Za drugu od žrtava vještakinja je navela da je njeno zdravstveno stanje narušeno zbog kombinovane ratne, seksualne, fizičke i psihičke torture, te da je i kod nje utvrđeno umanjenje opće životne aktivnosti za 40 posto.

Gligorević je optužen za višestruka silovanja počinjena u Liplju kod Zvornika u proljeće 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

U unakrsnom ispitivanju, vještakinja je potvrdila da lišavanje slobode te eventualno ucjenjivanje mogu predstavljati dodatne stresove. Ona je kazala kako je i dodatni stres veći broj silovanja, zbog duže eksponiranosti traumi.

Suđenje se nastavlja 26. aprila. 

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...