DOLIJEVANJE ULJA NA VATRU: Blinken optužio Kinu za opskrbu Rusije obrambenom opremom


SAD upozorava Kinu neka ne pomaže Moskvi u ratnim naporima još od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

  • Svijet

  • 19. Apr. 2024  

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken kritizirao je u petak na italijanskom otoku Capriju kinesku podršku ruskoj odbrambenoj industriji, rekavši da je Peking trenutno glavni opskrbljivač Moskve u ratu u Ukrajini osiguravanjem kritičnih komponenti za oružje.

Rekao je da te radnje dolijevaju ulje na vatru "najvećoj prijetnji europskoj sigurnosti od kraja hladnog rata".

Govoreći na press-konferenciji povodom završetka sastanka ministara vanjskih poslova G7 na talijanskom otoku Capri, Blinken je rekao da je Washington vrlo jasno dao do znanja Pekingu i drugima da ne bi trebali pomagati ruske ratne napore u Ukrajini.

"Kada je riječ o temeljima ruske odbrambene industrije, glavni doprinos joj je u ovom trenutku je Kina. Imamo indikacije da Kina šalje alatne strojeve, poluvodiče i druge predmete s dvostrukom namjenom koji pomažu Rusiji da obnovi odbrambene industrijske zalihe", rekao je Blinken.

"Kina ne može imati oboje. Ne može sebi to priuštiti. Želite imati pozitivne i prijateljske odnose sa zemljama u Europi, a u isto vrijeme potičete najveću prijetnju europskoj sigurnosti od kraja hladnog rata", rekao je Blinken.

SAD upozorava Kinu neka ne pomaže Moskvi u ratnim naporima još od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, koja je uslijedila samo nekoliko sedmica nakon što su Rusija i Kina proglasile "partnerstvo bez ograničenja", prenosi Hina.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i sama je izrazila zabrinutost oko problema koje je iznio Blinken.

"Bude li Kina otvoreno težila sve jačem partnerstvu s Rusijom, koja vodi ilegalni rat protiv Ukrajine, mi to nećemo moći prihvatiti", rekla je Baerbock nakon sastanka s kolegama iz G7 na Capriju.

Američki dužnosnici prošle su sedmice izvijestili novinare o materijalima koje Kina dostavlja Rusiji, uključujući tehnologiju za bespilotne letjelice i projektile, satelitske snimke i alatne strojeve, koji nisu smrtonosno oružje, ali pomažu Rusiji obnoviti vojnu opremu kako bi održala svoj dvogodišnji rat u Ukrajini.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva rekao je da Kina nije akter u ukrajinskoj krizi i da se ne bi trebalo miješati u nesmetanu trgovinu između Kine i Rusije ili je ograničavati.

Predsjednik Joe Biden pokrenuo je to pitanje s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u telefonskom razgovoru ranije ovog mjeseca, nakon čega su američki dužnosnici rekli da će Blinken otputovati u Kinu sljedećih tjedana.

Detalji Blinkenova putovanja još nisu objavljeni.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...