ZAPANJUJUĆI PRIZOR: Pogledajte kako su Ukrajinci oborili ruski nuklearni bombarder (VIDEO)

Kako je izvijestio RBC Ukrajina, “navodno je korišten sistem protivzračne odbrane S-200, kojeg je poboljšao stručni tim Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine”, prema njihovim izvorima.

  • Svijet

  • 19. Apr. 2024  

  • 0

Po prvi put od početka ruske invazije, Ukrajina tvrdi da je oborila ruski bombarder dugog dometa korišten za ispaljivanje krstarećih projektila.

“Po prvi put, protivzračne raketne jedinice u saradnji s odbrambenom obavještajnom službom Ukrajine uništile su strateški bombarder dugog dometa Tu-22M3”, objavila je ukrajinska vojska na društvenim mrežama. Ruski dužnosnici rekli su da se avion srušio iznad južne regije Stavropol dok se vraćao u bazu i da je najmanje jedan član posade poginuo.

alt

Kako je izvijestio RBC Ukrajina, “navodno je korišten sistem protivzračne odbrane S-200, kojeg je poboljšao stručni tim Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine”, prema njihovim izvorima.

“Avion Tu-22M3 ruskih oružanih snaga srušio se u regiji Stavropolj dok se vraćao na aerodrom baze nakon izvršenja borbene misije. Piloti su se katapultirali”, citirala je državna novinska agencija TASS rusko ministarstvo odbrane. Jedan od četiri člana posade poginuo je u incidentu, rekao je guverner Stavropolja Vladimir Vladimirov u objavi na Telegramu. Dvoje drugih prevezeno je u lokalni medicinski centar. “Potraga za četvrtim pilotom se nastavlja”, dodao je.

alt

Stavropolj je regija na ruskom sjevernom Kavkazu, istočno od Krimskog poluotoka, koja je doživjela višestruke napade tokom dvogodišnjeg rata. Avion se srušio u okrugu Krasnogvardejski, rekao je guverner – oko 400 kilometara od istočnog ruba Krima.

Prema ukrajinskom kanalu Ukraine Battle Map, nesreća se dogodila “nakon ispaljivanja projektila Kh-22 iznad Odese”. U kratkom video isječku koji kruži internetom možete vidjeti gorući avion kako se brzo spušta uz velik plamen sa stražnjeg kraja gdje su mu smještena dva motora. U ovom konkretnom isječku se ne vide katapultirani piloti, ali riječ je o kratkotrajnoj snimci od 12 sekundi u kojem su zabilježeni posljednji trenuci aviona.

Tupoljev Tu-22M3, također poznat kao Backfire C od strane NATO-a, je nadzvučni strateški i pomorski udarni bombarder dugog dometa, kojeg je dizajnirala firma Tupoljev tokom Hladnog rata. Značajan je dio arsenala ruskih zračnih snaga i često se doživljava kao simbol ruske vojne moći.

alt

Dugačak je 42,4 metra, s rasponom krila od 34,28 metara kada su potpuno raširena i 23,30 metara kada su zabačena unatrag. Operativni domet Tu-22M3 je impresivan, s maksimalnim doletom od oko 6800 kilometara bez punjenja gorivom. To mu omogućuje izvršavanje dugometnih strateških misija. Njegova najveća brzina je otprilike 1,88 Macha (2300 kilometara na sat) na velikoj visini.

Tu-22M3 naoružan je nizom projektila za različite profile misija. Njegovo osnovno naoružanje je raketa Kh-22, koja može nositi ili konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu. Također nosi Kh-15, nadzvučnu raketu kratkog dometa. Nedavno je Tu-22M3 nadograđen za nošenje Kh-32, protubrodskog projektila dizajniranog za gađanje velikih mornaričkih plovila. Avion  također ima top GSh-23 montiran u repnoj kupoli za samoodbranu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...