OGLASILI SE IZ AMBASADE IRANA U BiH: "Naš stav je jasan. Genocid se osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi i u Srebrenici!"

Iran je, inače, jedna od brojnih država koja je svojevremeno usvojila u svom parlamentu i posebnu rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Također, genocid nad Bošnjacima Srebrenice je uvršten u obrazovne programe iranskih obrazovnih institucija.

  • Vijesti

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 4

Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini reagirala je večeras na tvrdnje da je njihov kolega u Beogradu negirao genocid u Srebrenici.  

Podsjećamo, režimski tabloidi u Srbiji danas su objavili kako je ambasador Irana u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei negirao genocid iako on to eksplicitno nije rekao. Iz ambasade u Sarajevu saopćili su da se radi o "pogrešnom razumijevanju".

"Ambasada Islamske Republike Iran u Sarajevu, ističući da je pogrešno shvaćena izjava uvaženog ambasadora IR Iran u Beogradu u vezi s genocidom u Srebrenici, navodi da je principijelni i zvanični pristup Islamske republike Iran fiksan i nepromjenjiv i Islamska republika Iran je ponosna što je od početka nezavisnosti Bosne i Hercegovine uvijek stajala uz vlast i narod ove zemlje i čvrsto podržavala i podržavat će njen suverenitet i teritorijalni integritet i suživot svih naroda. Genocid se osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi i u Srebrenici", stoji u njihovoj objavi na društvenim mrežama.

Podsjećamo, Istup iranskog ambasadora u Beogradu izazvao je oštre reakcije u Sarajevu. Memorijalni centar Srebrenica zatražio je da se Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini očituje, što su oni gore navedenim saopštenjem i uradili. 

Iran je, inače, jedna od brojnih država koja je svojevremeno usvojila u svom parlamentu i posebnu rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Također, genocid nad Bošnjacima Srebrenice je uvršten u obrazovne programe iranskih obrazovnih institucija. 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...