OPOZICIONI MEDIJI U RS OBJASNILI ISTINU: "RS sve izolovanija, ko su nam stvarni prijatelji?" (VIDEO)

Čine se da se većina zemalja polako distancira upravo zbog toga što smo izolovaniji i korumpiraniji, a nema ni investicija.

  • Politika

  • 21. Apr. 2024  

  • 2

Dok vlast tvrdi da RS nije imala nikad više prijatelja, u stvarnosti izuzev Beograda svi drugi su nevidljivi. Čine se da se većina zemalja polako distancira upravo zbog toga što smo izolovaniji i korumpiraniji, a nema ni investicija.

„Ponosim se što sam pod američkim sankcijama jer ću svoj politički put nastaviti uz prijatelje“, često u posljednje vrijeme govori Milorad Dodik, prenosi BN televizija.

Međutim, koji su to prijatelji nije precizirano ali ono što se zna je to da je Republika Srpska u međunarodnoj izolaciji i ekonomskoj dubiozi.

Dodikova retorika je, čini se, samo bacanja prašine u oči javnosti jer stvarna slika je drugačija.

Primjer za to je je nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana koji je boravio i u Sarajevu i u Banjaluci ali na društvenim mrežama ni slova nema o posjeti Banjaluci, samo Sarajevu.

"Viktor Orban je neko ko predstavlja zemlju koja je članica EU i sigurno je da neće ugroziti sopstvene i interese svoje zemlje radi prijateljstva sa RS.

Mislim da niko od tih zemalja neće ugroziti sopstvenu poziciju već će iskoristit taj momenat podrške koju daje RS ili nekoj drugoj zemlji za ostvarivanje nekih sopstvenih interesa u odnosima sa nekim drugim državama", kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Da su interesi jedino od čega su satkana ta tzv. prijateljstva drugih zemalja sa Srpskom, saglasan je i politikolog Mladen Bubonjić.

Kaže da je kod naših političara postala svakodnevna floskula to da su svi drugi krivi za stanje u kojem se nalazimo, a niko ne postavlja pitanje sopstvenih grešaka i pogrešnih poteza.

"U međunarodnim odnosima i politici nema prijatelja imaju samo interesi, kako će to ko predstaviti to je već drugo. Vlast u Srpskoj predvođena Dodikom insistira na tome da oni koji su da li formalno da li neformalno, implicitno ili eksplicitno digli svoj glas uslovno rečeno u korist Republike Srpske i da su to prijatelji RS.

Mali narodi vole da umisle sebi da su veliki narodi i sile a naravno da nisu nego samo svoje interese pokušavaju da ostvare putem tih odnosa", kaže Mladen Bubonjić, komunikolog.

Siniša Vukelić urednik portala Capital godinama prati političku situaciju u Srpskoj i kaže da što su problemi veći, vlast u prvi plan ističe krupna nacionalna pitanja kojim će se odvući pažnja javnosti.

Ipak, problemi ne nestaju već rastu i onda, kao i sve kod nas, gura se pod tepih.

"Vlast RS je u kontinuitetu koristila nacinalna pitanja kao crvenu zastavu ili maramu da skrene pažnju sa realnih problema koje ona ne želi ili ne može da riješi.

Šta vi radite ne rješavate te probleme ispod tepiha već vi povećate tepih jer poblem će biti što će nezadovoljstvo sve više rasti i dolaziće do ljudi brojne informacije a da biste to uradili pokušavate ućutkati udruženja građana i medije koji o tome pišu",kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba

Pored takvozvanih prijatelja, imamo i lobiste u svijetu koje plaćamo u milionskim iznosima da bi popravili sliku Srpske ali čini se da ni oni ne rade svoj posao kako treba.

Opozicija smatra da je politička trgovina sinonim za Milorada Dodika i da je na sceni upravo neka vrsta trgovanja u kojoj korist sigurno neće imati građani Srpske.

"Dodik je najveći problem i Republike Srpske i srpske nacije jer se radi o takvom mentalnom sklopu da je on spreman da žrtvuje i državu i naciju samo da bi opstao na vlasti", smatra Ognjen Bodiroga, poslanik SDS u NS RS.

"Neodgovorna nacionalna politika svih ovih godina je uzrok ovog svega. Ne možemo mi kriviti jednog čovjeka za sve živo ali možemo ga kriviti za to što nas je doveo u ovu situaciju jer se 20 godina pita samo on i ima sve institucije u rukama, pravosuđe lobiranje novac i milioni", ističe Tanja Vukomanović, poslanik PDP u NS RS.

I dok se pojavljuje sve više pitanja, sve je manje odgovora. Ali retorika SNSD-a se ne mijenja već decenijama.

Povremeno iz prašnjave ladice izvuku političko spinovanje, najgrublju diskreditaciju političkih protivnika, održavanje posebnih sjednica ili neke mitinge, a sve da bi se zamazale oči građanima Srpske koji su ionako suočeni sa sve većim izazovima koji se tiču njihovog života i egzistencije na ovim prostorima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...